Még három napjuk van a kórházvezetőknek 33 ezer ágy felszabadítására

Még három napjuk van a kórházvezetőknek 33 ezer ágy felszabadítására

Április 19-ig összesen 32 924 kórházi ágyat kell szabaddá tenni, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket a tömeges megbetegedések időszakában, ez a kórhái kapacitások 50 százaléka – írja a központi tájékoztató honlap. Ez csak az első ütem, a második szakaszban ugyanis ezt az arányt 60 százalékra, 39 498 szabad ágyra kell emelni.

A honlapon az is olvasható, a kórházakra kvótákat szabtak, de azokat megyén belül átcsoportosíthatják.

ágykapacitások

Arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelő orvos, illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint – mutat rá az írás.

A gépezetbe azonban homokszem is csúszhat, tegnap ugyanis kiderült, a Szent János Kórházból egy koronavírusos beteget is hazaküldtek.

Koronavírusos beteget küldtek haza a János kórházból, a család többi tagja is veszélyeztetett

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter rendelete miatt rengeteg beteget küldenek haza a kórházakból, hogy az ágyak 60 százaléka üres legyen. A János kórházból a hvg.hu cikke szerint nemrég egy olyan embert bocsátottak haza, akiről kiderült, hogy koronavírus-beteg. A lap olvasója arról számolt be, hogy 76 éves, műtéte után lábadozó anyósát kapta haza nagypénteken a János kórházból.

Az intézkedés végrehajtása korántsem egyszerű. Kásler Miklós miniszter például épp húsvétkor menesztette Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját, ugyanis intézetében nem tudták teljesíteni a kötelezően előírt ágyszám-felszabadítást.

Kásler most a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját menesztette

Az emberi erőforrások minisztere megszüntette dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását - írja a Magyar Nemzet az Emmi közleményére hivatkozva.

Cserháti azóta újabb feladatot kapott a Semmelweis Egyetemen, az evangélikus egyház is számít rá a felépítendő kórházuk kapcsán, és Kásler elődje, Balog Zoltán is elismerően beszélt róla, erről itt írtunk.

Hatalmas fricskát kapott Kásler az OORI főigazgatójának kirúgása után

Bővítette a Semmelweis Egyetem Cserháti Péter 2019. október 1-jén kelt rektori biztosi feladatkörét, megbízta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) napokban felmentett főigazgatóját az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is.