Ahmadinezsád hívei pártot alapítottak Iránban

A jövő évi parlamenti választásokra készülve pártot hoztak létre a volt elnök kormányának miniszterei és más tisztségviselői.

Az új, konzervatív párt neve Jekta, amely egyedülállót jelent, de egyúttal betűszó is: A Hozzáértés és az Iszlám Irán Fejlődésének Elvbarátai. Kamran Daneszso volt tudományügyi miniszter a Farsz iráni hírügynökség beszámolója szerint kijelentette, hogy nincs szervezeti kapcsolatuk Ahmadinezsáddal.
 
A volt elnök – aki 2005 és 2013 között két cikluson át töltötte be a tisztséget – a hatalomból való távozása után sokáig kerülte a nyilvánosságot, csak most februárban tért vissza a politikai életbe azzal, hogy honlapot alapított.
 
Ahmadinezsád kormányát azzal vádolják, hogy korrupt volt, és elherdálta az ország kőolajvagyonát, miközben Iránt gyanús atomprogramja miatt súlyos nyugati gazdasági büntetőintézkedések sújtják. Az akkori iráni vezetésnek nagyon feszült volt a diplomáciai viszonya a Nyugattal, részben a nukleáris dosszié, részben amiatt, hogy az elnök többször éles Izrael-ellenes kijelentéseket tett.
 
Vezetése alatt a biztonsági erők a 2009-es elnökválasztás után vérbe fojtották a tüntetéseket, amelyeken a demonstrálók azzal vádolták Ahmadinezsádot, hogy csalással győzött ismét. A volt elnök első helyettesét, Mohammad Reza Rahimit idén januárban öt évi börtönre és pénzbüntetésre ítélték korrupció (pénzmosás és sikkasztás) miatt. Egy héttel ezelőtt a hatóságok letartóztatták Ahmadinezsád egy másik volt helyettesét, Hamid Bageit, de azt nem közölték, hogy milyen váddal.
 
A jelenlegi elnök, az Ahmadinezsádnál mérsékeltebb és nagyobb politikai és kulturális szabadságot hirdető Haszan Róháni is rendszeresen arról beszél, hogy elődje idején burjánzott a korrupció.