Alaposan megemelték a szabálysértési bírságokat

Alaposan megemelték a szabálysértési bírságokat

Jóval drágább mulatság lesz szabálytalankodni szeptembertől.

Módosult a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény, ennek értelmében hozzávetőleg 30 százalékkal emelkednek a szabálysértésekért kiszabható bírságok – írja a Vg.hu a Magyar Közlönyben megjelent jövő évi költségvetésről szóló törvény alapján, amiről július 4-én szavazott az Országgyűlés.

Szeptembertől módosított szabálysértési törvény nyomán a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezerről hatezer-ötszáz forintra, míg legmagasabb összege 150 ezerről 200 ezer forintra emelkedik.

A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén pedig 300 ezerről 400 ezerre nő a maximum összeg.

Ezenfelül változnak a fiatalkorúakat, tehát a 14 év fölötti, de 18 év alattiakat érintő szankciók is. A pénzbírság legmagasabb összege esetükben 50 ezerről 65 ezer forintra, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértés összege 100 ezer forintról 130 ezer forintra ugrik. Az őket érintő helyszíni bírság összege pedig 25 ezer forintról 32 500 forintra emelkedik.

A helyszíni bírság legmagasabb összege általánosságban is megnő, eddig ugyanis 5-től 50 ezer forintig terjedt a kiszabható összeg, ám ősztől már 6500 forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés.

A szabálysértési őrizet, valamint a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe mostanáig 200 forint pénzbírságot kellett beszámítani, a későbbiekben viszont ez is 300 forintra változik.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)