Az osztrák államfő beiktatta az új néppárti-zöld koalíciós kormányt

Az osztrák államfő beiktatta az új néppárti-zöld koalíciós kormányt

Alexander Van der Bellen olyan kormányt szeretne, amely „a legjobbat akarja” Ausztria számára.

Az osztrákok azt várják, hogy olyan kormányuk legyen, amely nyugodtan és lelkiismeretesen tevékenykedik az országért - mondta Alexander Van der Bellen államfő kedden a Hofburgban, mielőtt beiktatta volna hivatalukba az új kormány tagjait.

Az MTI szerint a államfő arra intette az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció tagjait, hogy bánjanak óvatosan a hatalommal, az ugyanis „csupán eszköz arra, hogy szolgálják a hazájukat”.

Van der Bellen arról is beszélt: a kormány tagjaitól azt várja, hogy keressék a párbeszédet más pártokkal is. Olyan kormányt szeretne, amely „a legjobbat akarja” Ausztria számára. Úgy fogalmazott: nagy várakozás előzi meg a hivatalba lépő új kormányt, a választók bizalmát ugyanakkor újra és újra el kell nyerni.

Van der Bellen felmentette hivatalából a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány tagjait, majd beiktatta az új kormánytagokat, Sebastian Kurz kancellárt, Werner Kögler alkancellárt, aki a sport- és közszolgálati miniszteri teendőket is ellátja, valamint a 13 minisztert és a két államtitkárt.

A hivatalba lépő kormány szerdán kezdi meg munkáját. A kabinet több szempontból is rekordot dönt: a Néppárt és a Zöldek először vesz részt közösen kormányzati munkában, Kurz pedig második hivatali ciklusának kezdetén is a legfiatalabb kormányfő az Európai Unióban.

 

A leendő osztrák kormánypártok megegyeztek a „politikai házasságtörés" szabályairól

Csütörtök délután mutatta be Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és Werner Kogler, a Zöldek elnöke a több mint 300 oldalas kormányprogramjukat. A két párt alkotta kormánynak tíz néppárti és három, a Zöldek által delegált minisztere lesz. Megállapodott a kormányalakításról a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek - jelentette be szerda este Sebastian Kurz, az ÖVP listavezetője, volt kancellár.