Áll a bál a negatív kampány miatt az Európai Parlamentben, a türk államok sokkal vonzóbbak a Fidesznek

Áll a bál a negatív kampány miatt az Európai Parlamentben, a türk államok sokkal vonzóbbak a Fidesznek

Tizenkilenc évvel EU-hoz való csatlakozásunk után oda jutottunk, hogy „Brüsszel” lett a főellenség, és a kereszténységére oly büszke magyar miniszterelnök inkább közép-ázsiai diktátorokhoz dörgölődzik, minthogy együttműködjön nyugati szövetségeseinkkel. Bécsi cukrászda helyett török somlói galuska...

Az európai parlamenti választásokra hangoló nemzeti konzultáció összes kérdése arról szól, hogyan akarja Brüsszel még nyomorultabbá tenni gazdaságilag, biztonságilag és szuverenitásilag Magyarországot. A negatív kampányt szóba hozta Cseh Katalin momentumos képviselő az Európai Parlamentben. Azt, hogy Soros meg Brüsszel arcai, azaz őK – Soros György fia, Alex és az Európai Bizottság vele szorosan együttműködő elnöke Ursula Von Der Leyen -, minden bajunk okozói.

Nyugaton túl sok az elvárás, így Orbán inkább kelet felé fordul, ahol simán szemet hunynak egy kis demokráciadeficit felett.

Pedig lehetne végre egy vidám kampány is, mégiscsak népszerűsítésről van szó, nem? Már mindenki pontosan tudja a magyar háztartásokban, milyen rettenetes „a romlott nyugat liberális diktatúráiban élni”, és hogy az EU-ban másutt mindenhol rosszabul megy az emberek dolga, mint nálunk. Minek erre pénzt költeni? Szólhatna inkább „valódi barátainkról”, a Fidesz igazi szövetségeseiről a kampány.

Orbán Viktor miniszterelnök pár hete a kazah fővárosban, Asztanában, a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján megerősítette, hogy Magyarország készen áll a Türk Befektetési Alap munkájában való részvételre. Fékek és ellensúlyok nélkül csatlakoztunk a zöld pénzügyi tanács munkájához is. Orbán Viktor senkivel nem volt kritikus. Mindent megköszönt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Recep Tayyip Erdogan török, Savkat Mirzijojev üzbég államfőnek. Az ugyancsak muszlim Ilham Alijev azeri elnöknek jó egészséget kívánt a karabahi térség stabilizálása érdekében végzett munkájához, amelyet, mint tudható, a rossz oldalra állt őslakos keresztény örmények akadályoztak addig, amíg végre el nem kergették őket, és sok sikert kívánt az újjáépítéshez.

A miniszterelnök Szijjártó Péterrel együtt most újra a térség vendége, épp Azerbajdzsánban, barátok közt vannak. A külügyminiszter azt mondta, hogy a kormány minden olyan lépést támogat, amely erősíti Közép-Ázsia szerepét, amihez Magyarország kész hozzájárulni infrastruktúrájának fejlesztésével, digitalizációjával, illetve a vízgazdálkodási kihívások kezelésével. Az elüzletiesedett nyugati logikát lesajnálva a közös értékekről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy „sokakkal ellentétben mi nem földgázbarátságban vagyunk Azerbajdzsánnal, és nem a 2020-as évek energiaválsága során fedeztük fel, hogy létezik az ország. Ami minket illet, már jó 12-13 éve építjük ezt a kapcsolatot, úgyhogy amikor nekifogtunk a munkának, még mindenki lesajnált és kritizált minket. Most azt látjuk, hogy ehhez képest a nyugat-európai országok és az Európai Unió vezetői egymást lökdösik itt, Bakuban. Addig is, nekünk maradnak a tények: Magyarország, a magyar emberek rendkívül sokat profitálnak a kölcsönös tiszteleten alapuló, hosszú távú együttműködésből Azerbajdzsánnal.”

A kormánylapok között van olyan, amelyik éles szemmel észrevette a kulturális kapcsolódásokat. A somlói galuskát vette elő példaként, amely

a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye, most azonban meglepő helyen találkozhatunk vele, ugyanis a törökországi Séfek séfe című műsorban került a feladatok közé a somlói galuska elkészítése.”

Aztán rátért a lényegre is. „Az adás hátterében a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) névre hallgató regionális/kulturális együttműködési platform előtti tisztelgés állt. Magyarország 2018 óta vesz részt megfigyelőként a kormányközi együttműködés munkájában. November elején tartották a TÁSZ 10. csúcstalálkozóját. Orbán Viktor a találkozón elmondott beszédében úgy fogalmazott, nehéz dilemmákkal szembesülünk, s a válaszok, amelyeket Európában adni fogunk, erős hatással lesznek a türk világ és a kontinens kapcsolatára.” Arról, hogy ezek mik, nem tudni. Érdemes tartani róla egy nemzeti konzultációt, hogy kiderüljön, pontosan mire gondol. Az biztosan vidám kampány lesz.

„Magyarisztán” is a türk tömb részének számít.

„Türk dünyasi! Azerbaycan, Kirgizistan, Turkiye, Macaristan, KKTC, Turkmenistan, Özbekistan, Kazakistan” – A türk világ! Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Törökország, Magyarország, Észak-Ciprus, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán

(Címlapkép: Séfek Séfje)