Orbán Viktor megkapta a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozatát

Orbán Viktor megkapta a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozatát

Magyarország és Kazahsztán gazdasági együttműködése még mindig nem elég szoros a miniszterelnök meglátása szerint.

Bár Magyarország és Kazahsztán gazdasági együttműködésének a volumene még nem elég magas, ebben nagy növekedést értek el, és megteremtették az alapját annak, hogy a következő években ez akár egy nagyságrenddel bővüljön - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök Asztanában, ahol hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel. Az MTI azt írja, a csütörtöki sajtótájékoztatón

Orbán Viktor megköszönte a kazah-magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megjegyezve, megtiszteltetésnek tekinti azt, és "ennek jegyében fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén".

Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazah Köztársaság elnöke a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat adományozta Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a karagandai bányában történt katasztrófa miatt. "A gondolataink és az imádságaink önökkel voltak és vannak" - fogalmazott a kormányfő.

Szólt arról is, hogy kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar-kazah kapcsolatokat, amelybe sok munkát fektettek. Az eredmények már az idei évben is megmutatkoztak, s a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet - vélte.

A kormányfő a beszédében háláját fejezte ki Kaszim-Zsomart Tokajev államfőnek, amiért nemcsak gazdasági kérdések kerültek szóba egyeztetésükön, hanem globális biztonsági kérdések is. Megjegyezte, hogy a téma újra elő fog kerülni pénteken a Türk Államok Szervezete tizedik csúcstalálkozóján is.

A miniszterelnök a kazah elnököt emlékeztette, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és

a magyar emberek szerinte azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között.

Úgy folytatta, e tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak.

Orbán Viktor kulcskérdésnek nevezte Magyarország energiaellátását, és megjegyezte, nekünk fontos, hogy kőolajat most már nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is tudunk szállítani. Ennek a mértéke egyelőre nem nagy, de a csatornákat megnyitották, és az ország biztonsága szempontjából ez nagy előrelépés - érvelt.

A miniszterelnök köszönetét fejezte ki azért is, hogy a Mol részt vehet a kazahsztáni gázkitermelésben, hogy bevonták Magyarországot a helyi zöld energia kiépítésébe, és lehetőség van a nukleáris ipari együttműködésre is.

Szavai szerint büszke arra, hogy Magyarországra minden évben 250 kazah egyetemi hallgató érkezik, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy ezer kazah diák tanul magyar állami ösztöndíjjal.

Orbán Viktor Facebook-oldalán a kitüntetés és a Türk-csúcs kapcsán egy olyan fotót is közzétett, melyhez popkulturális utalásként azt írta, közeleg a tél:

Winter is coming.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos kazah öltözetben és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)