Állami pénzből terjed a szcientológia?

Drogterápia és drogprevenció álcája alatt terjeszkedhet a Szcientológia Egyház Magyarországon, ráadásul akár állami pénzből is.

Mint a TASZ közérdekű adatkérésén alapuló jelentésében megállapítja, a Szcientológia Egyház több olyan „civil” szervezetet is létrehozott, ami kábítószeresek kezelésében, vagy épp prevenciós eljárásokban vesz részt – mindezért pedig adófizetői pénz is járhat.
 
A kezelések során olyan „tisztító” módszereket használnak, mint a Narconon, melynek során intenzív szaunázással és vitaminterápiával, valamint mentális tesztekkel próbálnak eredményt elérni. Valójában azonban jó eséllyel ragadnak meg a kezelések az „egyház” propagálásának szintjén. Az ő szervezetük az Együtt egy Drogmentes Magyarországért is, ami városról városra jár, és a TASZ szerint kiderült, hogy nem egyszer állami támogatással végezhették munkájukat.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a hírre reagálva egy semmitmondó nyilatkozatot tett, mondván, ők a tankerületeket naprakész információkkal látják el a szcientológiai egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről, illetve folyamatosan szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket.
 
A magát egyháznak nevező vallási csoportosulás, pontosabban a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület úgy reagált, hogy nem végez hittérítő tevékenységeket állami iskolákban, ugyanakkor elismerték, hogy a jelentésben szereplő civil szervezetek az „egyháztól független” szervezetként működnek, amiket nagyobb részt a „szcientológusok és más vallás követői működtetik”. A szcientológusok tehát állítják, hogy szervezeteik meg sem próbálják az „egyházat” propagálni – ezt persze higgye el nekik, aki akarja.