Az ÁSZ elnökével sem kell foglalkoznia az ellenzéknek, egy fideszes többségű bizottság dönt majd róla

Az ÁSZ elnökével sem kell foglalkoznia az ellenzéknek, egy fideszes többségű bizottság dönt majd róla

Az már ismeretes, hogy a Fidesz elkezdte a maradék demokráciát a saját képére formálni, ennek egyik része az újabb alaptörvény-módosítás, az ellenzéki frakciók forrásainak megnyirbálása, valamint a Médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma összeállításának kisajátítása

De ezentúl az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke személyének kijelölését is biztos kezekbe helyezi a Fidesz. 

Kocsis Máté javaslata értelmében ezután

„az Állami Számvevőszék elnökének személyére az Országgyűlés számvevőszéki ügyekkel foglalkozó állandó bizottsága tesz javaslatot.”

Eddig  a vonatkozó törvények szerint ez így történt:

"Az Országgyűlés a képviselők köréből nyolctagú jelölőbizottságot hoz létre, amely javaslatot tesz azokra a személyekre, akik az Állami Számvevőszék elnökévé választhatók."

Bármelyik parlamenti bizottságra is kerül majd a választás, a kormánypárti fölény garantált. Amúgy ez azért is érdekes, mert június 21-ei dátummal Kövér László házelnök egy olyan határozati javaslattal élt, amelyben már megjelölte Domokos László utódjának kijelölését végző eseti bizottság tagjait. 

Kocsis Máté ezt a gyakorlatot írná felül,

az még érdekes kérdés, hogy vajon a fideszes Bánki Erik vezette bizottság dönthet-e a Számvevőszék elnökéről. 

Amúgy az ÁSZ elnöke fontos szereplője a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Alig egy hete tájékoztatták arról a nyilvánosságot, hogy szabálytalanságot találtak a Jobbik, a DK és a Párbeszéd alapítványainál - a szokásoknak megfelelően.