Megúszták a börtönt a deteki állatkínzók - olvasniuk kell és filmet nézniük

Az alpolgármester fiát 6 hónap, míg a kamerázó társát 5 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Emlékezetes, hogy a deteki alpolgármester fia, és annak barátja még tavaly januárban vált híressé azzal, hogy videóra vették, ahogy elpusztítanak egy kutyát. A felvétel aztán felkerült a világhálóra is.

Hétfőn döntött az ügyükben az Encsi járásbíróság, a deteki alpolgármester fiát – 6 hónap, míg a kamerázó társát 5 hónap szabadságvesztésre ítélte, előbbit állatkínzásért, utóbbit bűnsegédként elkövetett állatkínzásért. Mindkét fiú büntetését felfüggesztették egy évre, azaz nem kell börtönbe vonulniuk.

A fiatalok az árokparton találtak egy betegség vagy sérülés miatt magatehetetlen kutyát, és úgy döntöttek, hogy elpusztítják őt. Az indokolás szerint:

"Az I.r. vádlott talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek. A kutya az ütések következtében különös szenvedést átélve elpusztult".

A jogerős ítélet egyébként enyhítő körülménynek vette, hogy a vádlottak életvitelében pozitív változások következtek be.

Az eset a politikai életet is megmozgatta: a jobbikos Egyed Zsolt életre hívta az Állatvédelmi Kerekasztalt, és azóta is igyekszik mindent megtenni, hogy az állatkínzókra még szigorúbb törvények vonatkozzanak.

Igaz, nem túl sok eredménnyel, ugyanis a Fidesz teljes mellszélességgel a az állatkínzók mellé állt.