Amerika szigorít a magyarok vízummentességén – a magyar kormány szerint bosszúról van szó

Amerika szigorít a magyarok vízummentességén – a magyar kormány szerint bosszúról van szó

Eddig az amerikai vízummentességi program keretében a programban részt vevő országok turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra is beutazhattak Amerikába vízum nélkül, az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerrel (ESTA).

Amerika jelentősen korlátozta kedden a Magyarországról érkezők vízummentességét, idézi a Politico című lapot a 24. Eddig az amerikai vízummentességi program keretében a programban részt vevő országok turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra is beutazhattak Amerikába vízum nélkül, az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerrel (ESTA). Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezőknél az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes. Az amerikai programban szereplő 40 ország közül csak Magyarországot érinti a lépés, mégpedig biztonsági aggályok miatt.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentést megelőzően a lapnak azt mondta, a magyar kormány 2011 és 2020 között több százezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben. Pressman szerint mindezt évekkel korábban jelezték a magyar kormánynak, de az nem tett semmilyen lépést az ügyben, nem foglalkozik a biztonsági aggályokkal. Ez pedig az Egyesült Államokat válaszlépésre késztette. „Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.”

A sors iróniája, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet pár héttel ezelőtt ezzel a címmel számolt be az világ országainak idei útlevélranglistáról: „A magyar útlevél erősebb, mint az amerikai”. A lista a globális utazási lehetőségeket veszi figyelembe abból a szempontból, hogy az állampolgárok hány országba utazhatnak vízum nélkül. A magyar útlevéllel vízum nélkül látogatható országok száma ezzel a korlátozással ugyan nem, értéke azonban jelentősen csökkent.

Pár órás késéssel a magyar kormány részéről a Belügyminisztérium reagált. Mint közölte, az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország azonban ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét – írta a tárca, amely szerint „ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya.”

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik szóvivője a 24.hu-nak megerősítette, hogy a lépés az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságokkal való visszaélés miatt történt.

Az egyszerű honosítást a magyar kormány 2010-ben vezette be, hogy a határokon túl élő magyarok, illetve magyar származásúak könnyebben tudjanak magyar állampolgárságot szerezni. 2010 és 2020 között majdnem egymillió ember, kevés kivételtől eltekintve határon túli magyar szerzett így magyar állampolgárságot, túlnyomó többsége a szomszédos országokból – a legtöbben Romániából, de sokan Szerbiából és Ukrajnából is.

Az Egyesült Államok kormányának az volt a problémája ezzel, hogy így több olyan ország állampolgárai is vízummentes beutazási lehetőséghez juthatnak az Egyesült Államokba, amelyekre egyébként nem vonatkozott a vízummentesség, a magyar kormány pedig szerintük nem végezte el a szükséges biztonsági ellenőrzéseket a frissen állampolgárságot kapók esetében.

A Washington Post a Department of Homeland Securityre hivatkozva azt írja, hogy 2018-ig 700 olyan ember szerzett egyszerű honosítással magyar állampolgárságot, akik nem voltak magyar nemzetiségűek. Álláspontjuk szerint így 700 ember szerzett vízummentes amerikai belépésre jogosító állampolgárságot „csalással”. Közülük a DHS adatai szerint legalább 65-en be is léptek az USA területére, és 2018-ban közülük harmincról még nem tudták, pontosan merre lehetnek az államokon belül.

A 24 mindehhez hozzáteszi, hogy közelebb vihet a megoldáshoz a Washington Post erről szóló cikke, amelyik kiemeli: az Egyesült Államok korábban többször nyomatékosan kérte: Magyarország szakítsa meg a rendkívül szoros kapcsolatát Oroszországgal, és ratifikálja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A vízummentes belépés korlátozását pedig egy nappal azután jelentették be, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el a parlament rendkívüli ülésére, amelyet az ellenzék azért hívott össze, hogy megszavazzák Svédország csatlakozását.

(Címlapkép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)