Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra a választások után

Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra a választások után

Kína láthatóan nem örül a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt jelöltjének győzelmének.

Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra vasárnap, nem sokkal a szigeten tartott elnökválasztás eredményének kihirdetése után. Az amerikai kormány által működtetett Tajvani Amerikai Intézet küldöttségének tagjai között van Stephen J. Hadley volt nemzetbiztonsági tanácsadó és James B. Steinberg volt külügyminiszter-helyettes.

A delegáció a tervek szerint hétfőn több magas rangú tajvani politikussal egyeztet majd.

A szigeten szombaton tartottak elnökválasztást, melyet a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, a jelenlegi alelnök, Laj Csing-tö nyert.

Jóllehet az eredményhirdetés után Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét, Washington a voksolás előtt néhány órával figyelmeztetett: elfogadhatatlan lenne, ha "bármely ország" megpróbálna beavatkozni a választásokba.

Az Egyesült Államok 1979-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait Tajvannal vagyis a "Kínai Köztársasággal", és vette fel a hivatalos kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal, amely szakadár tartományának tekinti a szigetet. Az "egy Kína" politika elismerése mellett Washington ugyanakkor továbbra is kapcsolatot tart fenn a tajpeji kormányzattal, és Tajvan legnagyobb fegyverszállítója.

Kína 2016-ban tiltakozott Washingtonnál, miután az akkori amerikai elnök, Donald Trump telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, az volt ugyanis 1979 óta az első ilyen magas szintű egyeztetés.

Kína közölte: Peking nem tűr Tajvanon szakadár tevékenységet

A tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjének győzelme után Kína ismételten közölte, hogy nem fogja eltűrni a "szakadár tevékenységeket" Tajvanon.

A szombati elnökválasztáson a kormánypárt jelöltje, Laj Csing-Tö leköszönő alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett.

"Határozottan ellenezzük a Tajvan függetlenségét és egy külföldi beavatkozást célzó szakadár tevékenységeket"

- figyelmeztetett Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője.

"Továbbra is az az álláspontunk, hogy a tajvani kérdés megoldása és a nemzeti újraegyesítés továbbra is észszerű, és az eltökéltségünk sziklaszilárdságú" - szögezte le Csen.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Kína együttműködik a tajvani fontos politikai pártokkal, szervezetekkel és a néppel, hogy élénkítse a kereskedelmet és az együttműködést, és előrevigye a Tajvani-szoroson átívelő kapcsolatok békés fejlődését, csakúgy, mint a nemzeti újraegyesítés ügyét.

Joe Biden amerikai elnök Laj Csing-tö megválasztása után a Fehér Házból távozva újságírók előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét.

Órákkal a szavazás megkezdése előtt az Egyesült Államok figyelmeztetett: elfogadhatatlan, hogy "bármelyik" ország beavatkozzon a választásba.

Washington nem ismeri el Tajvant államként és a Kínai Népköztársaság kormányát tekinti az egyetlen legitim kormánynak, de Tajpej legnagyobb támogatója, és jelentős katonai segítséget nyújt a szigetnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter gratulált Laj Csing-tönek és a tajvaniaknak a "szilárd demokratikus rendszerükhöz". Hangsúlyozta: az Egyesült Államok "eltökélt a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartására, a nézetkülönbségek békés, kényszerítés és nyomásgyakorlás nélküli megoldására".

Hozzátette: az Egyesült Államok együtt kíván működni Lajjal és valamennyi tajvani párt vezetőjével az "egy Kína" politikájával egybehangzó, "hosszú távú" nem hivatalos kapcsolataik fejlesztése érdekében.

Kamikava Jokó japán külügyminiszter üdvözölte megválasztása alkalmából Laj Csing-töt, és reményét fejezte ki, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket "békésen, párbeszéd útján" oldják meg. Japán azt várja - mondta -, hogy Tajvan továbbra is hozzájárul a térség békéjéhez és stabilitásához.

(MTI)

(Címlapkép: Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje (b) és Hsziao Pi-kim alelnökjelölt integet a sajtótájékoztatójuk végén Tajpejben, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást 2024. január 13-án. MTI/EPA/Daniel Ceng)