Amikor a politika a sötét oldalra állt

Önkormányzati botrányok, összeférhetetlenség, öngyilkosság és gyilkosság Dunaújvárosban.

A városban június 5-én időközi választást tartanak, jelentőségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy gyakorlatilag minden komolyabb politikai párt komoly erőket mozgósít a siker érdekében. Cikksorozatunkban most bemutatjuk, milyen ügyek borzolták a helyiek idegrendszerét az elmúlt években. 

Az elmúlt hónapokban a nagy közfelháborodást kiváltó közvilágítás-mutyi (jelenleg is költségvetési csalás ügyében nyomoznak még) és a brutális fideszes gyilkosság miatt került a hírekbe Dunaújváros, de ezen kívül is bőven akadnak olyan kényes ügyek, amelyek zavarhatják Orbán Viktort, aki információink szerint kilövési engedélyt adott Cserna Gábor fideszes polgármesterre.

kl

Hónapok óta kénytelenek félhomályban botorkálni a dunaújvárosiak

Öngyilkos lett a fideszes belharcoktól megcsömörlött alpolgármester

Az első baljós előjel, hogy Dunaújvárosban valami nagyon nincs rendben, Tóth László fideszes alpolgármester öngyilkossága lehetett. Tóth azután vetett véget az életének, hogy a helyi Fideszen belüli ellentétekre hivatkozva lemondott gazdasági alpolgármesteri posztjáról. Az 52 éves férfi 2011 áprilisában a városi sporttelepek mögötti erdős részre hajtott az autójával, majd miután értesítette egy barátját, fejbe lőtte magát.

A lemondásáról szóló levelében azt írta, hogy a választóktól a város hatékony, gazdaságos működtetésére kapott megbízást, ehhez azonban szerinte hosszú távú stratégiára, gazdasági megtakarításokra és a város működésének racionalizálására lett volna szükség. Tóth azonban kudarcot vallott és ezt a Fidesz-frakción belüli széthúzással, a döntések halogatásával és szervezetlenséggel magyarázta. "A folyamatok nem megfelelő irányba tartanak" – írta Tóth. Kényszerű lemondásához hozzátette:

„Személyemet érintően olyan súlyos mértékű bizalmatlanságot, kirekesztést tapasztaltam az elmúlt hónapokban, amely lehetetlenné teszi, hogy megbízatásomat elveimnek megfelelően, tisztességgel el tudjam látni.”

Ismerősei és fideszes társai szerint Tóth László, aki 2006 óta volt önkormányzati képviselő Dunaújvárosban, „elhivatottságból egy nagy ember árnyékába szegődött, sok hasznos munkát végzett, szinte észre sem vette, hogy a saját karrierjét építgeti”. Ez a nagy ember Dorkota Lajos, a város akkori fideszes országgyűlési képviselője volt, akiért állítólag Tóth „a tűzbe is belement volna”. Segítette és vezette Dorkota kampányát, amely miatt az önkormányzati választások után a gazdasági alpolgármesteri poszt lett a jutalma.

Egy kis összeférhetetlenség is belefér

Dorkota Lajos karrierje továbbra is töretlen, olyannyira, hogy bár már nem országgyűlési képviselő, de ő a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vezetője, illetve a Fidesz választókerületi elnöke. Van egy aprócska szépséghibája azonban a tisztségeinek, mégpedig az, hogy összeférhetetlen. 

A MEKH működését szabályozó 2013. évi XXII. törvény világosan kimondja: "a Hivatal elnöke és elnökhelyettesei párt országos vagy területi szervezetének tisztségviselője vagy politikai párttal foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy nem lehet", valamint értelemszerűen "nem folytathat pártpolitikai tevékenységet, párt nevében nyilatkozatot nem tehet."

Fotó: Kovács Attila / MTI

Dorkota, aki amúgy Dunaújváros díszpolgára is (nem mellékesen pedig Orbán Viktor egyik régi bizalmasaként tartják számon) 2013 nyara óta vezeti az energiaágazatot felügyelő hatóságot (ekkoriban mondott le az országgyűlési képviselőségről is, azt megtartani már igencsak feltűnő lett volna). Olyannyira nem tartják nagy problémának a törvénytelen állapotot, hogy 2013 júliusában a feol.hu-nak nyilatkozva közölte is:

„Az általánosabb képviselet még rám marad, abban maradtunk, amíg energiával bírom, addig a Fidesz választókerületi elnöke maradok.”

Bírta is, így aktívan közreműködött Cserna Gábor polgármester újrajelölésében és kampányában. Dorkota ezzel nemcsak a politikai tisztség be nem tölthetőségéről, hanem a politikai tevékenység tiltásáról szóló - amúgy a Fidesz-kormány alatt hozott jogszabályt is megsértette. De ez olyannyira nem érdekelheti, hogy éppen nemrégiben választották újra választókerületi elnöknek. A dunaújvárosi Fideszt jól ismerő forrásaink szerint a település valódi polgármestere Dorkota, s a hivatalban lévő Cserna Gábor valójában az ő bábja. Legalábbis eddig az volt, mert forrásaink szerint Dorkota utasítást kapott a pártközponttól, hogy a 2019-es választásokig találja meg Cserna utódját. Ebben vélhetően közrejátszik, hogy Csernáról nem éppen egy konzervatív és polgári politikus képe rajzolódik ki, ha a róla szóló dunaújvárosi híreket böngészi az ember.

Rendelőintézet állott, most szeméthalom

A városban csak "Zöld SZTK"-nak hívott II. számú rendelőintézetet 2004-ben értékesítette az akkori, még szocialista vezetés. A város központi részén álló, értékes telken elhelyezkedő ingatlant 129,5 millió forintért adták el július 1-jén (a telekért pedig 500 ezer forintot), majd - minő meglepetés - a város 15 nappal később úgy döntött, visszabérli a tulajdonos Eginvest Kft-től, természetesen roppant magas áron. A rendelő ügyében 2010-ben tett feljelentést a dunaújvárosi Jobbik, majd októberben el is indult a nyomozás (az ügy kapcsán a privatizációt megszavazó MSZP-SZDSZ-es képviselőket rabosították is. A mélyen áron aluli értékesítést a Duol.hu beszámolója szerint a rendőrség is vizsgálta, sőt, az azóta elhunyt korábbi jegyző, Kukorelli Sándor 2012-ben minimálisan 600 milliós kárról beszélt. Végül a rendőrség 2014-ben hirtelen megszüntette a nyomozást, a vádakat ejtették. Azóta a rendelő üresen áll, azaz, hogy mégsem, mert abba hajléktalanok és patkányok költöztek, az épület állaga pedig - köszönhetően, hogy a rongálásoknak és a nem működő közműveknek - rohamosan romlik, az épületből bűz árad szét a környékre. Az SZTK-ban tanyát vert emberek miatt a rendőrségnek számos alkalommal kellett kivonulnia a helyszínre. Bár az SZTK ügye alapvetően MSZP-SZDSZ-es mutyi, mindent elárul a felelősségre vonás minőségéről, hogy a nyilvánvalóan hűtlen kezelésnek minősülő értékesítés kapcsán mai napig nem lett elszámoltatva senki, miközben a város vezetése képtelen volt meg megbirkózni az épület leromlásával.

sd

A "Zöld SZTK" napjainkban

„Kaka van a palacsintában”

Egy helyi hírportál, a Castellum.do írt arról 2014-ben, hogy Cserna Gábor polgármester alkoholfogyasztási szokásaival gondok vannak, „visszatérő elem, hogy mindennapos piálás helyszíne volt a Városháza”. A cikk szerint Cserna az őt jelölő párt foglya lett, és „a minden pártban jelenlévő hatalmi konstellációk, intrikák és praktikák, a különalkuk és folyamatosan változó kapcsolati hálók szövevényének rabja”, aki csak „névleg, papíron ő a meghatározó szereplő – valójában mérhetetlenül egyedül van”. A Castellum.do egy 2014. januári képviselő-testületi ülésről készült videót is mellékelt a cikkhez, amely bár nem bizonyítja Cserna alkoholos befolyásoltságát, de tény, hogy elég meredeken fogalmaz a hivatali dolgozók munkájával kapcsolatban.

A testület a polgármesteri hivatal előző évi munkájáról szóló beszámolóról szavazott, amit végül nem fogadtak el, a polgármester szerint azért, hogy a hivatal dolgozói közül néhányan elgondolkodjanak rajta. „Ezen rohadtul elgondolkoznék én ebben a polgármesteri hivatalban, hogy kaka van a palacsintában” - indokolta a testület döntését Cserna.

Folytatjuk!