Magyar műszerekkel a fedélzetén indul Hold körüli útjára az Orion űrhajó

Magyar műszerekkel a fedélzetén indul Hold körüli útjára az Orion űrhajó

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) dózismérőivel a fedélzetén, a NASA Artemis programjának első küldetésében ma délután indul Hold körüli útjára az Orion űrhajó.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közölte, hogy a küldetés során a magyar kutatók dózismérői kulcsfontosságú adatokkal szolgálnak majd a kozmikus sugárzási térről a későbbi emberi személyzetet szállító űrhajók, a Hold körüli pályán keringő űrállomás és a holdbázis létrehozásához.

Hosszú évek előkészületei, megannyi elhalasztott start, meghosszabbított határidő és a költségvetési terv többszöri újragondolása után készen áll az a rendszer, amely lehetővé teszi az első tesztrepülést (Exploration Mission-1) az Orion számára

- írta tájékoztatójában Kutatási Hálózat.

A 42 napos kísérlet eredményeiből megtudhatjuk majd, hogy milyen sugárzási viszonyok uralkodnak az Orion űrhajóban, és mennyire hatékony a magyar fejlesztésű AstroRad sugárvédelmi mellény.

Mindezeket az információkat a legmodernebb aktív (elektronikus) dózismérők és több más fedélzeti műszer adataival kiegészítve olyan tudásra tehet szert az emberiség, amely nagyban hozzájárul a további Artemis küldetések biztonságos kivitelezéséhez

- írták.

A közlemény szerint az EK a következő küldetésekben is részt vállal, a Gateway űrállomáson is ott lesznek.

Az Artemis űrprogram keretében felszálló Orion kapszula a tervek szerint mintegy 40 nappal később tér vissza a Földre.

(MTI)