Árulásra készült a Wagner-csoport vezetője?

Árulásra készült a Wagner-csoport vezetője?

Jevgenyij Prigozsin a Pentagon szerint felajánlotta, hogy információkat ad át orosz katonai egységekről, ha az ukránok visszavonják bizonyos csapataikat.

Ha az ukránok visszavonják csapataikat Bahmutból, Jevgenyij Prigozsin, a zsoldos Wagner-csoport elnöke felajánlotta, hogy az ukránok tudomására hozza az orosz egységek helyzetét

- állítja a Pentagonból kiszivárgott információk alapján a Washington PostWashington Post. Az ajánlatot a lap szerint Prigozsin január végén tehette, és azt javasolta, hogy minél előbb támadjanak a Krím-félszigetet, mert az orosz hadsereg morálja alacsony.

Két ukrán tisztviselő megerősítette, hogy Prigozsin kapcsolatban áll az ukrán hírszerzéssel és kaptak is ilyen ajánlatot, azonban kételkednek a Wagner-csoport vezetőjének szándékaiban. Az utóbbi időben Prigozsin és az orosz hadvezetés kapcsolata egyre feszültebbé válik, ugyanakkor az ukránok nem biztosak benne, hogy állná a szavát.

A kiszivárgott iratok szerint a zsoldosvezér folyamatos kapcsolatban áll az ukrán hírszerzéssel, állítólag egyszer még Afrikában is találkozott vezető tisztjeikkel.

Prigozsin régóta kritizálja az orosz hadvezetést, mivel nem látják el megfelelő mennyiségű lőszerrel a főként bűnözől zsoldosokból álló csapatait, és mert szerinte rossz döntéseket hoznak.

Címlapkép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner Csoport vezetője. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev