Tájékoztatót adtak ki az AstraZeneca-oltás beadásáról

Tájékoztatót adtak ki az AstraZeneca-oltás beadásáról

Tájékoztatót adott ki az orvosok számára az AstraZeneca-oltásról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen összeállított dokumentum a vakcina körüli eseményeket foglalja össze - írja a hvg.hu.

Ebből kiderül, hogy a vizsgálatok megerősítették a vakcina biztonságosságát, így azt újra alkalmazzák ott is, ahol egy ideig felfüggesztették vele az oltást. Nagyon ritka esetekben azonban kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között – áll az OGYÉI tájékoztatójában –, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelmeztetnie kell az oltottakat:

Azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Akik idegrendszeri tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, azoknak is orvoshoz kell fordulniuk. Problémát jelezhet a néhány nappal az oltás után megjelenő pontszerű vérzés is, ha az nem az oltás helyén alakul ki.

Az Európai Gyógyszerügynökség is értékeli a vakcinát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) külső szakértők részvételével tanácskozást tart március 29-én, a téma az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának esetleges mellékhatásairól folyamatban lévő értékelés - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön.

A testület kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hematológiára, infektológiára, immunológiára és járványtanra specializálódott, illetve kardiovaszkuláris gyógyszerészettel foglalkozó szakértőkkel egyeztet arról, milyen lehetséges vérrögképződési kockázatai lehetnek az AstraZeneca által kifejlesztett vakcináknak. A PRAC az április elejére tervezett újabb tanácskozáson jelenti be az egyeztetés eredményeit - emlékezetet rá az MTI.

Az EMA múlt csütörtökön bejelentette: az előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között. A testület ügyvezető igazgatója szerint az AstraZeneca cég vakcinája "biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait". Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügynökség nem zárhatja ki véglegesen a vérrögképződéses rendellenességekkel való ritka összefüggést, és további vizsgálatot tart szükségesnek.

Március közepén több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több beoltott szervezetében vérrög képződött. Az EMA múlt csütörtöki bejelentés óta azonban több államban tovább folytatták az oltást a brit-svéd vállalat termékével.