„Átláthatóságért” küzdő átláthatatlanok

Egy nemzetközi felmérésben a Political Capital kapta a legrosszabb minősítést, de az Eötvös Károly Intézet sem dicsekedhet. Mégis a transzparencia „élharcosaiként” lépnek fel.

Összesen harminchét, az Európai Unióban működő szervezetet vizsgált a tbiliszi székhelyű Transparify nevű szervezet. A grúz társaság vizsgálata alapján a hét legkevésbé átlátható gazdálkodású agytröszt közül öt Angliában és Magyarországon működik – jelentette az EUobserver hírportál.
 
A Magyar Nemzet által ismertetett felmérésben ötös skálát használtak: öt csillagot azok a szervezetek kaptak, amelyek honlapjukon feltüntetik nemcsak a támogatóik nevét, hanem azt is, mekkora összegekhez jutottak, és a különböző programjaikra pontosan milyen forrásokból szereztek pénzt.
 
A vizsgált európai szervezetek közül a legkevésbé átláthatónak az Egyesült Királyságban működő International Institute for Strategic Studies és az Institute of Economic Affairs bizonyult. Egyik sem kapott egyetlen csillagot sem, minthogy honlapjukon semmilyen lényegi információt nem tüntettek fel.
 
Hozzájuk hasonlóan
nulla csillagos lett a magyarországi Political Capital, de a Soros Alapítvány által életre hívott Eötvös Károly Intézet is mindössze egy csillagot kapott.

Csak szavakban az átláthatóságért?

A Political Capital és az Eötvös Károly Intézet átláthatatlan gazdálkodása azért is pikáns, mivel ezek a balliberális kötődésű agytrösztök évek óta az állam átláthatóságáért folytatott küzdelem „élharcosaiként” lépnek fel.
 
Jellemző, hogy tavaly szeptemberben a Political Capital három másik szervezettel (Átlátszó, K-Monitor, Transparency International Magyarország) közösen szándéknyilatkozat aláírására hívta föl az önkormányzati képviselő- és polgármesterjelölteket, hogy „megmutassák, nemcsak kormányzati szinten lehet tenni az átláthatóságért”. A jelöltek aláírásukkal vállalták, hogy megválasztásuk esetén, már első száz munkanapjukon hatékonyan föllépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért.
 
A Heti Válasz 2013-as összesítése szerint a Soros György amerikai spekulánshoz köthető Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) és a Center for American Progress 2012-ben csaknem félmilliárd forinttal támogatott zömében balliberális kötődésű szervezeteket.
 
A balliberálisok alkotmányjogi műhelyeként működő Eötvös Károly Intézet 47 milliót kapott. Ennek elnöke az a Majtényi László, akit a Horn-kormány idején adatvédelmi biztosnak választottak, a Gyurcsány-kormány idején pedig a médiahatóság vezetője volt. A Political Capital a Gyurcsány-érában több tíz millió forintnyi állami megrendelést kapott.
 
A Transparify éves jelentésében világszerte 47 ország 169 agytrösztjét vizsgálta meg. Érdekesség, hogy köztük van saját donorja, az Open Society Foundations (OSF) is. Annak ellenére, az OSF-től a grúz szervezet majdnem 40 ezer dollárt kapott,
az értékelésben nem kímélték a Soros-féle alapítványt sem, amely egyetlen csillagot sem szerzett.
A Transparify vizsgálata szerint a mintaszerűen működő – öt csillagot kapó – szervezetek között többek közt egy-egy belga, holland, bolgár, német, norvég, valamint két svéd társaság található.
Frissítés:
 
Elektronikus levélben kereste meg szerkesztőségünket délután az Eötvös Károly Intézet. Mint írták, „a Transparify hibázott, amikor nem találták meg a honlapunkon az évekre visszamenőleg közzétett beszámolóinkat, ráadásul a magyar szervezetek honlapjait nem magyarul értő szakértő vizsgálta, hanem a Google Translate segítségével értelmezték ezeket, ahogyan ezt a szervezet a jelentésében is leírta”. A hibát az intézet a Transparifynak is jelezte. A Transparify jelentését itt, az Eötvös Károly Intézet beszámolóit hat évre visszamenően itt lehet elérni, legörgetve, a cégadatok között.