Az aranygaluskától a zsebszerződésig?

Az aranygaluskától a zsebszerződésig?

Sulyok Tamás szerint államfőnek lenni szép feladat. Annyira szép, hogy a TV2-n nem is kérdezték a legutóbbi politikai botrányokról, a Wikipédiáról pedig megpróbálták eltüntetni életútja kínos részleteit.

Sulyok Tamás hosszabb interjút hivatalba lépése után fél évvel adott. A köztársasági elnök a Fideszhez igencsak közel álló TV2-nek nyilatkozott, ahol nagyon fontos kérdések, érdekes módon nem kerültek szóba. A Telex számba vette ezeket.

Nem esett szó például az elődjét, Novák Katalint elsöprő kegyelmi botrányról, az ukrajnai háborúról, és arról sem, hogy a 90-es években ügyvédként milyen szerepet töltött be azon termőföldek tulajdonosi változásában, amelynek eredményeképp azok külföldiek kezébe kerültek.

Pedig utóbbi közéleti súlyát az is jelzi, hogy még a Fidesz kormány egykori államtitkára, Ángyán József is követelte Sulyok lemondását az államfői posztról.

A TV2-interjúból az viszont kiderült, hogy az aranygaluskáért rajongó Sulyok Tamást Novák Katalin után körülbelül úgy találta meg a NER az államfői szerepre, hogy mint potyautast, észrevették a fedélzeten. Azt, hogy köztársasági elnöki felkérést kapott, először nem is vele közölték telefonon a hírt. „Hát nem engem hívtak fel telefonon, de valóban történt telefonhívás a kabinetfőnökömön keresztül” - emlékezett vissza a köztársasági elnök.

Arról pedig, hogy mennyire fontos a munkája, így beszélt: „Amikor reggel beérkezem, akkor mindenképp bejövök a szobámba, áttekintem a sajtót, a híreket, áttekintek olyan kérdéseket, amivel aznap foglalkoznom kell, és aztán megindul a munka. És akkor csináljuk, természetesen a kollégáimmal is rendszeresen tárgyalok, mikor kivel, attól függ, hogy milyen fajta munkát kell végezni. És amikor itt vannak vendégek, akkor az ő fogadásukkal vagyunk elfoglalva. Ha nekem kell valahova menni, akkor pedig azzal vagyunk elfoglalva. Mindegyik nagyon szép feladat” - összegezte már-már lélekenteriőri mélységeket átjárva az államfő.

Sulyok Tamáshoz kapcsolódik az a hír is, hogy mint azt megírtuk, a Wikipédia oldaláról megpróbáltak kínos részleteket törölni múltjából.

Egész bekezdéseket töröltek életrajzából az államfői székhelyet jelentő „Sándor Palota kommunikációs igazgatójának kérésére”, azonban ezek később mégiscsak visszakerültek.

Egyebek között olyan részletek, amelyek szerint a rendszerváltás idején alapított Selco nevű vállalkozását „1992-ben záratták be, miután kiderült, hogy az ügynökeik számos esetben engedély nélkül árusítottak.” Az is ki-, majd visszakerült a szövegbe, hogy „A 2000-es évek elején közhiteles dokumentumok szerint közreműködött magyar termőföldek osztrák kézre adásában, jogi kiskapuk révén kijátszva az erre vonatkozó törvényi tilalmat.” Nem beszélve erről a kínos részletről is: „kritizálták amiatt, hogy alkotmánybírói tevékenysége alatt ő és az AB alapvetően a kormány érdekeit szem előtt tartva működött, mintegy kiszolgálva azt.”

A múltat végképp eltörölni, úgy tűnik mégsem olyan könnyű...

(Címlapkép: Sulyok Tamás köztársasági elnök a Viola Amherd svájci elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón megbeszélésük után a Sándor-palotában 2024. április 19-én. MTI/Bruzák Noémi)