Az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálta Oroszországot a gabonaszállítási egyezmény felmondása miatt

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálta Oroszországot a gabonaszállítási egyezmény felmondása miatt

Volker Türk hangsúlyozta, hogy a gabonaegyezmény felmondása miatt égbe szöktek az élemiszerárak, a gabona nem jutott el Afrikába, így az élelmiszerhez való alapvető jogok elérhetetlenné váltak sok ember számára.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn bírálta Oroszországot, amiért kilépett az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási egyezményből.

Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új ülésszakát megnyitó beszédében illette kritikával Moszkvát, mert véleménye szerint a gabonaegyezmény felmondása miatt égbe szöktek az élemiszerárak, a gabona nem jutott el Afrikába, és a mezőgazdasági létesítmények ellen elkövetett orosz támadások miatt is felemelte szavát.

"Az Oroszországi Föderáció júliusi kivonulása a fekete-tengeri gabonaegyezményből, a mezőgazdasági létesítményeket ért támadások Odesszában és más helyszíneken hatalmas élelmiszerár-növekedést eredményeztek a fejlődő országokban, ezáltal az élelmiszerhez való alapvető jogok elérhetetlenné váltak sok ember számára"

- mondta Türk.

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított fekete-tengeri megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része volt.

Ezt követően Moszkva fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és platformok találhatók.

A Kreml álláspontja szerint a megállapodás nem érte el célját, az egyezmény segítségével nem sikerült megszüntetni az éhínséget Afrikában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején leszögezte, hogy mindaddig nem lesz visszatérés az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

Mind Oroszország, mind Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik.

Türk a nyitóbeszédben más emberi jogi visszaéléseket is felidézett, így utalt a svédországi Korán-égetésekre is, amelyeket visszataszítónak nevezett. Azt is sürgette, hogy Kína tegyen lépéseket azokra a megállapításokra reagálva, amelyeket elődje tett egy évvel ezelőtti jelentésében a hszincsiangi muszlim kisebbség tagjaival szembeni feltételezett emberi jogi bűncselekmények miatt.

(Címlapkép: Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa sajtóértekezletet tart az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának székházában, a genfi Wilson-palotában 2022. december 9-én. MTI/EPA-KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi)