Az ENSZ-főbiztos megdöbbent a gázai kórházaknál talált tömegsírok ügyében

Az ENSZ-főbiztos megdöbbent a gázai kórházaknál talált tömegsírok ügyében

A pusztítás nyomai közepette több száz holttestet találtak, ráadásul több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértést jelent.

Mély megdöbbenésének adott hangot kedden Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Gázai övezetben lévő Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban - adta hírül az MTI.

A palesztin hatóságok előző nap jelentették be, hogy sok holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében, miután a városból kivonult az izraeli hadsereg (IDF).

Volker Türkkel közös sajtótájékoztatóján Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője elmondta,

283 holttestet találtak a Nasszer, 30-at pedig az es-Sifá kórháznál, ráadásul több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértésre utal.

Arra is kitért, hogy az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.

Palesztin források szerint a holttestekre a lerombolt épület törmelékei alatt találtak rá; valamint nőkre és idősekre is leltek a halottak között.

Türk emellett felszólalt az utóbbi napokban az övezetet ért izraeli légicsapások ellen is, melyek, mint mondta, zömében nőket és gyerekeket öltek meg. Megismételte továbbá figyelmeztetését, mely szerint az övezet déli részén lévő Rafah elleni teljes körű művelet további súlyos atrocitásokhoz vezetne. Az egyiptomi határhoz közeli városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, ám a harcok kezdete óta az itt lévők száma - a menekültekkel együtt - meghaladta az 1,5 milliót.

Ugyancsak kedden a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy

az izraeli-palesztin háborúnak már 34 183 ezer palesztin halálos áldozata és mintegy 77 ezer sebesültje van.

(Címlapkép: A palesztin polgári védelem tagjai tömegsírt tárnak fel a harcokban kiégett Nászer Kórháznál a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. április 21-én, egy héttel az izraeli csapatkivonás után. MTI/EPA/Haiszam Imad)