Az izraeli elnök fogadta a brit kormányfőt: Sunak szerint Izraelnek joga van megvédenie magát

Az izraeli elnök fogadta a brit kormányfőt: Sunak szerint Izraelnek joga van megvédenie magát

Jichák Hercog és Rishi Sunak megállapodott, hogy el kell kerülni az erőszak elharapódzását a régióban. Sunak Netanjahunak azt ígérte, a britek a legsötétebb órákban is Izrael mellett állnak.

Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtökön Izraelben találkozott Jichák Hercog izraeli elnökkel, és megállapodtak arról, hogy a régióban el kell kerülni az erőszak elharapódzását - közölte a brit kormány.

"A miniszterelnök és Hercog elnök hangsúlyozta: elengedhetetlenül szükséges elkerülni az erőszak további terjedését a régióban. Megegyeztek, hogy a folytatják az együttműködést ennek érdekében" - áll a Downing Street közleményében.

Ezenfelül az MTI beszámolója alapján arról is megállapodtak, továbbra is dolgozni fognak azon, hogy elérjék a túszként fogva tartott brit állampolgárok elengedését.

Sunak nyomatékosította, hogy az Egyesült Királyság szolidáris Izraellel, és azt is hangsúlyozta, hogy be kell juttatni a humanitárius segítséget Gázába.

"Szolidaritást vállalunk Önnel és az izraeli néppel, és kiállunk amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, hogy helyreállítsa a biztonságot, és biztosítsa a túszul ejtett emberek biztonságos visszatérését"

- rögzítette Sunak Hercognak a találkozó tévében közvetített részlete szerint.

"A palesztinok a Hamász tetteinek áldozatai. Fontos, hogy továbbra is megadjuk a hozzáférést a humanitárius segítséghez" - tette hozzá a brit miniszterelnök.

A legsötétebb órákban is Izrael mellett állnak a britek

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a "legsötétebb órákban" is.

"Tudom, hogy megtesznek minden óvintézkedést, hogy civileknek ne essen bajuk, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek az a céljuk, hogy minél több civilnek essen bántódása" - emelte ki Sunak.

Sunak üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe

"Büszkén állok most Ön mellett. Barátként Izrael legsötétebb óráiban is. Mi szolidaritást vállalunk Önökkel, az izraeli nép mellett állunk és azt akarjuk, hogy győzzenek"

- hangsúlyozta Sunak Netanjahunak.

Maga az izraeli miniszterelnök fogalmazott úgy, hogy ez Izrael "legsötétebb órája".

"Ez azt jelenti, hogy hosszú lesz a háború, így szükségünk lesz az Önök folyamatos támogatására" - magyarázta az izraeli kormányfő, jelezve, a Hamász támadásának egyik célja az volt, hogy megakadályozza Izrael kapcsolatainak rendezését a térség több országával.

Ismeretes, Izrael 13 napja háborút indított a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei ellen, miután azok - a Hamásszal az élen - október 7-én többfrontos, váratlan támadást intéztek a gázai övezet melletti izraeli települések ellen, ahol megöltek több mint 1400 embert, és ahonnan az övezetbe hurcoltak mintegy kétszáz izraelit. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázában. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bő hat órán keresztül tárgyalt a Gázában kialakult humanitárius krízisről hétfő hajnalig.

Joe Biden amerikai elnök Izraelbe érkezett szerda délelőtt, hogy kifejezze szolidaritását. Miután Izraelbe látogatott és az egyiptomi elnökkel egyeztetett, Biden szerda este közölte, Egyiptom legfeljebb húsz segélyszállító kamionnak engedélyezi segélyszállítmányok átjutását a Gázai övezetbe. Eközben Izrael a Hamász infrastruktúráját és a Hezbollah állásait lőtte az éjjel, így légicsapásaikkal terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg, és megölték különböző terrorszervezetek több, magas rangú tisztviselőjét és aktivistáját.

(Címlapkép: Rishi Sunak brit kormányfő és Jichák Hercog izraeli elnök megbeszélést folytat a jeruzsálemi elnöki rezidencián 2023. október 19-én. MTI/EPA/GPO/Kobi Gidon)