Izrael a Hamász infrastruktúráját és a Hezbollah állásait lőtte az éjjel

Izrael a Hamász infrastruktúráját és a Hezbollah állásait lőtte az éjjel

Terrorszervezetek több, magas rangú tisztviselőjét és aktivistájával is végeztek.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben az Hamász iszlamista terrorszervezet infrastruktúráját, az északi határnál pedig az Izraelt támadó Hezbollah libanoni síita szervezet célpontjait lőtte szerda éjjel a katonai szóvivők jelentése szerint. Az MTI azt írja:

A Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokkal terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg, és megölték különböző terrorszervezetek több, magas rangú tisztviselőjét és aktivistáját.

Szadzsijja lakónegyedben több tucat páncéltörő rakétakilövő állomást, alagutak lejáratait, hírszerzési infrastruktúrát, műveleti központokat lőttek, s célzott légicsapásban életét vesztette az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadást vezető Nuhba egység több mint tíz harcosa.

Megölték a rafahi Népi Ellenállási Bizottságok katonai szárnyának vezetőjét, Rafat Harav Husszein Abu Halalt, valamint a Hamász rádiója beszámolt a Hamász egyik alapítója, Abdel Aziz Ali Abdul Madzsid ar-Rantiszi özvegyének megöléséről is, aki a szervezet politikai irodájának első női tagja volt.

Északon, a libanoni határnál, a Hezbollah célpontjait támadták az izraeli erők, a többi között egy tenger felőli megfigyelőállást, ahonnan szerdán egy páncéltörő rakétát lőttek ki Ros Hanikrára, Izrael legészakibb helyére a Földközi-tenger partvidékén.

Előzőleg Libanonból szerda délután több páncéltörő rakétát indítottak Manara és Ros Hanikra irányába, melyek után a hadsereg tüzérséggel lőtte a kilövőhelyeket, és csapásokat mért a Hezbollah infrastruktúrájára.

Mint ismert, Izrael 13 napja háborút indított a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei ellen, miután azok október 7-én többfrontos, váratlan támadást intéztek a gázai övezet melletti izraeli települések ellen, ahol megöltek több mint 1400 embert, és ahonnan az övezetbe hurcoltak mintegy kétszáz izraelit, köztük kisgyermekeket, nőket, időseket. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.

Az izraeli kormány megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről, ahogyan az történt az Iszlám Állammal is. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bő hat órán keresztül tárgyalt a Gázában kialakult humanitárius krízisről hétfő éjjel, öt percre nekik is bunkerben kellett menedéket keresniük légiriadó miatt. Szerda délelőtt Joe Biden amerikai elnök Izraelbe érkezett, hogy kifejezze szolidaritását.

(Címlapkép: Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. október 19-én. MTI/EPA/Haiszam Imad)