Az MNB csökkentette az alapkamatot, a forint is megmozdult

Az MNB csökkentette az alapkamatot, a forint is megmozdult

A Matolcsy György vezette jegybank 10 százalékra vágta meg az alapkamatot az idei első kamatdöntő ülésen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette

- számolt be a kamatvágásról az MTI. Azt írták, a mai döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, bár a Portfólió jelezte, az óvatosabb 75 helyett gyorsabb, 10 bázispontos csökkentést vártak.

Az óvatosságot tükröző lépésre volt oka a jegybanknak, több olyan kockázati tényező is kibukott az utóbbi napokban, amelyek kihatottak a befektetői hangulatra, és a forint árfolyamát is nyomasztani kezdték (...) A hazai oldalról a gazdaságpolitikai kockázatokra lettek érzékenyek a befektetők, a költségvetés helyzete, az EU-val való feszült viszony és az újabb hitelpiaci beavatkozási terv egyaránt aggasztják a piacot

– értékelte a helyzetet a gazdasági lap.

A Magyar Nemzeti Bank indoklásából kiderül, hogy elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása; emellett a jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaság-, illetve környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját.

A legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésen is 75 bázisponttal csökkent az alapkamat, 10,75 százalékra. Ezt megelőzően, novemberben ugyancsak ennyivel, 11,50 százalékra csökkent. Virág Barnabás jegybank-alelnök január közepén úgy fogalmazott, hogy a rendelkezésre álló információk alapján ugyanannyi érv szól amellett, hogy a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentsék a kamatokat.

A forint árfolyama is reagált

Arról szintén az MTI számolt be 14 óra után, hogy – a hetet érezhető gyengüléssel indító – forint erősödött a főbb devizákkal szemben azután, hogy az MNB Monetáris Tanácsa a 100 bázispontos elemzői várakozásokkal szemben 75 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A kamatdöntés után öt perccel az euró jegyzése 387,18 forintra csökkent közvetlenül a döntést megelőző 388,49 forintról. A frank árfolyama 415,10 forintról 413,60 forintra, míg a dolláré 358,10 forintról 356,93 forintra gyengült.

16:30-kor pedig az euróárfolyam 386,49 forintra süllyedt.

Ezzel gyakorlatilag a magyar deviza ledolgozta a korábbi esését az euróval szemben.

(Címlapkép: Matolcsy György, a jegybank elnöke a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. MTI)