11,5 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB, a forint is reagált a döntésre

11,5 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB, a forint is reagált a döntésre

A jegybanki alapkamat változásáról ma döntött a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank.

75 bázisponttal, 11,50 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén; emellett a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte a jegybank az MTI beszámolója alapján.

Virág Barnabás MNB-alelnök egy november 16-i rendezvényen beszélt arról, hogy az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi, hogy az MNB az alapkamat csökkentését folytassa a következő hónapokban, marad a 75 bázispontos mérséklés novemberben is. Arra is kitért, hogy év végére 11 százalék alá csökkenhet az alapkamat, és egy számjegyű lehet 2024 februárjára a jelenlegi adatok alapján.

Megfontoltan folytatják a csökkentést

A monetáris tanács a kamatdöntő ülését követő közleményében azt írta:

A globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol; a monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, és a következő hónapokban ezek alapján dönt a monetáris kondíciók további módosításáról.

Az indoklás szerint az erőteljes dezinfláció és a pénzügyi piacok stabilitása lehetővé tette, hogy az MNB az alapkamat további csökkentésével folytassa a monetáris kondíciók alakítását. Hozzátették, hogy ugyanakkor a külső kockázatok továbbra is az óvatos megközelítés fenntartását indokolják. Megjegyezték azt is, a dezinfláció gyorsulásával a hazai reálkamat tovább emelkedett; a pozitív reálkamat pedig segíti az infláció további csökkenését.

Emlékezetes, a Matolcsy György vezette MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és azon egy évig nem is változtattak. Az előző, október végi kamatdöntő ülésen egyébként ugyancsak 75 bázisponttal csökkent az alapkamat Magyarországon.

A forintárfolyam is reagált

A frissen hírül adott kamatdöntés után pár perccel a devizapiac is megmozdult.

Az euró 379,28 forintra gyengült 379,90 forintról, a frank jegyzése 392,67 forintról 392,10 forintra csökkent, a dollár pedig 346,98 forintról 346,28 forintra szorult vissza. Azóta viszont ismét visszarendeződni látszik az egyes devizák árfolyama.

(Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2023. június 21-én. MTI/Hegedüs Róbert)