Az oltottakat is megfertőzheti a koronavírus új alvariánsa

Az oltottakat is megfertőzheti a koronavírus új alvariánsa

Berobbant az Egyesült Államokban a covid legújabb változata. Már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLiRT a felelős.

Az omikron legújabb variánsa válik dominánssá, az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon mindenhol jelen van – mondta az Indexnek Rusvai Miklós.

„A FLIRT (ejtsd "flört" - a szerk.) egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, amíg nem kap a görög ábécé szerint új nevet a koronavírus újabb változata, addig nem új variánsról, csak a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsáról van szó”

– nyilatkozta a lapnak a virológus.

Magyarországon 2023. január és augusztusa között 28 különböző omikron-variánst azonosítottak, azonban tulajdonságaik annyira kevéssé különböznek egymástól, hogy nem is érdemes mindet számításba venni – mutatott rá Rusvai Miklós.

A FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe

– emelték ki amerikai kutatók.

A magyar víruskutató szerint mivel az ellenanyagok a tüskefehérje ellen képződnek, az új változat könnyebben ki tudja kerülni a korábbi oltóanyagokat. Az eredeti, vuhani törzs ellen kidolgozott vakcinák a FLIRT esetében mindössze 60-70 százalékos, az omikronra kifejlesztett oltóanyagok pedig 85-90 százalékos védelmet nyújtanak az új alvariánssal szemben.

A víruskutató felhívta a figyelmet, hogy

a gyártók már dolgoznak az új változat elleni vakcina kifejlesztésén, amit várhatóan őszi-télen már be is lehet adatni.

A FLIRT tünetei is hasonlóak, mint a korábbi változatoké. Jellemző a hőemelkedés, orrfolyás, légzési nehézségek, rekedtség, torok-, fejfájás, ízületi fájdalmak, gyengeség, gyomor-bélrendszeri panaszok, ízlelés- vagy szaglásvesztés.

Egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mely tünetek és milyen intenzíven jelentkeznek

– hangsúlyozta Rusvai Miklós.

A virológus szerint az elsőként 2023 szeptemberében felbukkant covid-változat esetében halálesetről vagy súlyos kórházi megbetegedésről nem számoltak be.

(Címlapkép: Illusztráció. Joe Biden amerikai elnöknek emlékeztető oltást adnak be. MTI/EPA/Michael Reynolds)