Már hónapok óta itt a covid új változata, de a hatóságok eddig hallgattak

Már hónapok óta itt a covid új változata, de a hatóságok eddig hallgattak

Müller Cecília buktatta le végül a titkolózó Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot. Mivel nincs oltóanyag az országban, most megy a kapkodás.

Már szeptemberben azonosították itthon a legújabb koronavírus-variánst, csak elfelejtették közölni – számolt be a Telex cikke. Értesüléseik szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már szeptember 11-én azonosította Magyarországon az XBB.1.5 koronavírus-variánst.

Az XBB.1.5 a koronavírus egyik legelterjedttebb variánsa az utóbbi időben, hazánkban is ez okozta ősszel a legtöbb megbetegedést.

A járványügyi hatóság eddig mégsem tájékoztatta a lakosságot az új variáns megjelenéséről sem. A legutóbbi variánsról, az EG.5-ről beszámoltak augusztus 25-én, de azóta semmi.

Az XBB.1.5 magyarországi jelenlétére abból a dokumentumból derül fény, amiben Müller Cecíliai a közbeszerzési Hatóságot igyekszik meggyőzni, hogy mégis miért van szükség sürgősen Moderna-vakcinákat beszerezni, miközben a Fidesz-kormány lemondta a legutóbbi vakcinarendelést, és kifizetni is elfelejtette, ami miatt fizer és a BioNTech beperelte a magyar államot.

A most nagy hirtelenséggel beszerzendő Modernát egyébként pont az XBB.1.5- ellen fejlesztették ki, de védelmet nyújt a korábbi vírusvariánsok ellen is.

Az NNGYK tehát eddig titkolta az új variáns jelenlétét, hogy ne vonja el a figyelmet a nemzeti konzultációról, meg a szuverenitási propagandáról. A dokumentumból most azonban az is kiderült, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár múlt héten még 700 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt, valójában ennek csak tizedét tervezik beszerezni.

(Címlapkép: Kásler Miklós átadja a Semmelweis Ignác-díjat Müller Cecília országos tisztifőorvosnak az egészségügyi díjak átadóünnepségén 2022. május 17-én. MTI/Illyés Tibor)