Az Orbán-kormány rászállt a külföldi építőanyag-gyártókra, kiszorítaná őket a hazai piacról

Az Orbán-kormány rászállt a külföldi építőanyag-gyártókra, kiszorítaná őket a hazai piacról

Őszre elkészülhetnek azok a részletszabályok, amelyek alapján az államnak már nemcsak az építőanyagokra, hanem az azokat gyártó vállalatokra is elővásárlási joga lenne. A cél a főleg osztrák és német tulajdonú vállalatok kiszorítása a hazai piacról.

Ősszel újabb lépést tenne a külföldi építőanyag-gyártók hazai piacról való kiszorítása érdekében a kormány, miután két éve bevezette, majd idén kiterjesztette a bányajáradékot, májusban elővásárlási joggal ruházta fel az államot egyes építőanyagokra, majd júliusban szén-dioxid kvóta adóval sarcolt meg számos, idehaza jelentős szereplőnek számító külföldi céget – számolt be a G7.

Mint írják, már előkészítési fázisban vannak, és őszre készülhetnek el azok a részletszabályok, amelyek alapján

az államnak már nemcsak az építőanyagokra, hanem az azokat gyártó vállalatokra is elővásárlási joga lenne.

A jogalkotási munkaterv szerint a szabályozást előkészítő Építési és Közlekedési Minisztérium októberben kezdheti meg a szabályozás egyeztetését, de várhatóan idén még nem kerül a Parlament elé a kész törvénytervezet.

A gazdasági portál szerint bár a dokumentumokban nem jelenik meg, a kormány egyáltalán nem rejti véka alá, hogy

az intézkedésekkel a célja a hazai építőanyag-piacon domináns, főleg osztrák és német tulajdonú vállalatok kiszorítása a piacról.

A cikkben felidézték: Lázár János építési és közlekedési miniszter július elején az Mfor.hu kérdésére elárulta: „Vagy cégek direkt pénzügyi támogatásában vagy egyes jelentős külföldi szereplők felvásárlásának támogatásában gondolkodnak.”

A magyar kormány terveire egyébként a német sajtó is felfigyelt, áprilisban a Der Spiegel című lap hosszú cikkben írt arról, hogy habár Orbán Viktor és kormányai mindig nagyon előzékenyek voltak a német cégekkel, ez a korszak lezárult. A cikkben idézett Gunther Krichbaum kereszténydemokrata politikus szerint az Orbán-kormány maffiamódszerekkel igyekszik elérni a céljait. Először olyan intézkedéseket hoznak, amelyek megnehezítik és veszteségessé teszik a megcélzott cégek működését, majd megjelennek a kormányhoz közeli üzletemberek nehezen visszautasítható ajánlatokkal.

A G7 szerint nehéz harc vár az érintett cégekre. Az Orbán-kormány eddig a következő intézkedéseket hozta meg a pálya meredekebbé tétele céljából:

🔴 2021 júliusa óta a kormány által meghatározott árnál drágábban értékesítő, 3 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező, főleg homok, kavics és cementgyártó vállalatoknak az e feletti bevétel 90 százalékát kiegészítő bányajáradék formájában le kell adózniuk;

🔴 2023. február közepe óta ez a különadó a tégla-, kerámia- és csempegyártókra is vonatkozik;

🔴 májusban az állam a korábban bevezetett exportkorlátozást állami elővásárlási joggal egészítette ki 15 termék esetében, ami azt jelenti, hogy az exportra szánt terméket az állam az általa meghatározott áron átveheti, és az érintett cég a többletpénzt csak bírósági úton hajthatja be;

🔴 júliusban pedig az év elejéig visszamenőlegesen szén-dioxid kvóta adót vezetett be a legnagyobb hazai szennyezőkre vonatkozóan, amelyet számos építőanyaggyártónak is meg kell fizetnie.

(Címlapkép: MTI)