Az új ápolói bértábla nem jó, nem ösztönöz, és fenntartja az aránytalanságokat a szakszervezet szerint

Az új ápolói bértábla nem jó, nem ösztönöz, és fenntartja az aránytalanságokat a szakszervezet szerint

A Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatal pályakezdő ápolók közül mostanra négy végzős szakápolóból csak egy marad a szakmában.

Az Alfahír is beszámolt a kormányzat által kidolgozott rendelettervezetről, amely az egészségügyben dolgozó szakápolók alacsony bérét is érinti. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) üdvözli a tervezett bérrendezést, de Soós Adrianna, a FESZ elnöke lapunknak elmondta, hogy a 18 százalékos tervezett emelés januártól visszamenőleg lehetne legalább az inflációt követő lépés.

Az, hogy végre megjelent egy rendelettervezet, az egyrészt már fontos és időszerű, mert a bizonytalanságot az egészségügyben dolgozók nagyon rosszul viselik, és a korábbi kormányhatározat csak valamilyen összegekről beszélt, ami az ápolóknak nem sokat mondott, másrészt kiszámoltuk és nagyjából ez a szám jött ki, ez a 18 százalékos tervezett emelés az ápolók számára. Tehát nagy meglepetés most nem ért bennünket, de ez a bértábla nem jó, nem ösztönöz, nem fejezi ki az alapvető különbségeket, és fenntartja az aránytalanságokat- hangsúlyozta Soós Adrianna.

A FESZ elnöke az Alfahírnek úgy fogalmazott, a 18 százalékos emelés, ha csak az év utolsó öt hónapjában lépne életbe, a magas infláció miatt nem lenne elégséges, ráadásul maradna a jelentős bérkülönbség az orvosok és az ápolók között.

Számunkra tehát nem elfogadható, hogy a béremelés csak augusztustól valósulna meg, és nyilván a felzárkóztatást is már korábban kellett volna elindítani. Ezzel a lemaradás az orvosi bérekhez képest nem csökken. Mi továbbra is januártól szeretnénk ezt a tervezetet életbe léptetni, mert így nem vagyunk elégedettek a kormány döntésével.

Soós Adrianna arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatal pályakezdő ápolók közül mostanra

négy végzős szakápolóból csak egy marad a szakmában.

A fiatalok nem jönnek, az idősebb ápolók pedig lassan elhagyják a pályát és nem nagyon van utánpótlás. Tehát ahhoz, hogy ez megváltozzon, a mostaninál sokkal jelentősebb mértékű emelés kell, de egyéb olyan juttatások is szükségesek lennének, amelyek a pályán maradást ösztönöznék, ráadásul a foglalkoztatási létszám az egészségügyben folyamatosan csökken.

Az állami egészségügyet elhagyó szakápolók egy része a magánegészségügyben keres lehetőséget, ahol valamivel magasabb bérért dolgozhatnak, de ami lényegesebb, a munkakörülmények sokkal jobbak, és többségében a járóbeteg-ellátásra szakosodtak.

Azaz nincs szükség állandó éjszakai ügyelet elvállalására, ami szintén nagyon fontos tényező, amikor munkahelyet váltanak. Ez különösen a fiataloknál népszerű, de az idősebb szakápolók is többnyire ezért váltanak a magánegészségügyre

- tette hozzá Soós Adrianna.

A FESZ elnöke közölte, folyamatos az egyeztetés a kormányzattal egyebek mellett a januárig visszamenőleges emelésről is, de a béremelés tekintetében - csakúgy, mint az oktatásnál - a kormány itt is az uniós forrásokra hivatkozik.

Címlapkép: Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Fotó: MTI/Balogh Zoltán