18 százalékos béremelést javasol a Belügyminisztérium az ápolóknak júliustól

18 százalékos béremelést javasol a Belügyminisztérium az ápolóknak júliustól

A rendelettervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátja a tárca, emellett azt ígérik, a szakmai egyeztetések is folytatódnak.

A Belügyminisztérium júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is – derül ki a tárca MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az alapbéremelés közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint és a béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Az emelésről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett azt ígérik, a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése májusban várható – teszik hozzá.

Kiemelik, hogy „a kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére.” A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024. márciusában folytatódni fog – ennek mértékéről később döntenek.

A közleményből kiderül az is, hogy az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 000 ember béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

A tárca emlékeztetett arra, az orvosok bére is emelkedett január 1-jével. A Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépése alapján az orvosoknak ez év elejétől újabb 11 százalékkal emelkedett a bére.

Hozzáteszik azt is, hogy kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több, mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban történt a 2021 évi alapbérhez képest 21 százalékos ápolói alapbéremelés.

(Címlapkép: MTI)