Az enyingi cigányoktól retteg Siófok

Van ott minden, drogok, nők, védelmi pénzek szedése. Ha rátelepszenek egy helyre, az hamarosan lehúzhatja a rolót.

Nem véletlen tehát, hogy a közelmúltban a polgármester rendőrségi erősítést kért. Erre azután került sor, hogy egy nagyjából 30 fős főként romákból álló csoport félholtra verte egy szórakozóhely két biztonsági őrét.  A hétvégére már meg is érkezett a felmentő sereg, a helyiek szerint az intézkedés inkább médiacirkusznak jó. Siófokon ugyanis az erőszak megszokott, ezt több a Siófoki éjszakát jól ismerő forrásunk is megerősítette.

Az mno.hu által készített tudósításban beszámolnak arról, hogy Lengyel Róbert polgármester nemrég segítséget kért a rendőrségtől, mivel „falkákban járó hiénákként” bukkantak fel a közeli Enying rettegett romái. Előző héten verekedés volt a városban, egy éjszakai klub két biztonsági őrét alaposan helybenhagyta a mulatozni vágyó, harminc főre becsült banda. Az egyik portás súlyosan megsérült, a szóbeszéd szerint orrnyerge egy ütéstől egészen a homlokáig felcsúszott. A verekedés egy fiatal cigány srác miatt pattant ki, miután a városközpont klubjában megtetszett neki egy lány. Csakhogy a hölgynek barátja is volt, ezért a roma srác gyorsan kapun kívül találta magát. Aztán hívta a többieket… A somogyi rendőrség biztosította a polgármestert, nemcsak nyáron, de a holt szezon hétvégéin is biztosítják a fokozott jelenlétet.

A siófokiak arról panaszkodnak, hogy az enyingieknek rossz hírük van, sok mindenben benne van a kezük: balhéznak a helyiekkel, s ahol megjelennek, felüti fejét a drog is. Ugyanakkor máris érezhető a változás, az új polgármestert, Lengyel Róbertet ugyanis kemény fából faragták – maga is rendőr volt, a város korábbi főkapitánya.

A helyi Fidesz elhallgatná a problémákat

Nem ért egyet a Fidesz siófoki szervezte a polgármesterrel abban, ahogyan a múlt hét végén történt garázdaságra reagált. Szerintük az ilyen eseteket nem kell a közvélemény elé tárni, hanem inkább az illetékes hatóságokkal "csendben kell megoldani."
 
A fideszes kritikára a közösségi oldalon válaszolt a polgármester, szerinte a struccpolitika nem megoldás, s épp a fideszesek szereplése ássa alá a város jó hírnevét.

Mindezt alátámasztani látszik az mno.hu-nak nyilatkozó egyik helyi vendéglátós: sok helyen okoznak gondot a romák. Úgy tudja, leggyakrabban védelmi pénzt szednek, vagy csak rátelepszenek egy helyre, amely így hamarosan leépül. Más kultúra, máshogy is szórakoznak. Az pedig nem mindig tetszik a német turistáknak – teszi hozzá a férfi.

Egy másik, siófoki pultos az mno.hu-nak elmondta, hogy évek óta az éjszakában dolgozik. A drogbizniszben mindenki benne van – mondja, arra a kérdésre, vajon az enyingiek tényleg csak a védelmi pénzt szedik-e, vagy az éjszakai piacon másban is érdekeltek. Arról beszél, hogy Siófokon a fehérvári romák is erősek, különösen a Cozma-gyilkosság óta. Akkor a rendőrség és a sajtó is rászállt az enyingi romákra, amit a fehérváriak ki is használtak. Nem tudnak velük mit csinálni. A fiatalok bevállalják a kisebb stikliket, ők ülnek fél évet azért, amiért a nagyok hármat kapnának – mondja a lány, aki szerint ez kipróbált rendszer, szocializálódásuk része. A börtönben nevelik ki őket teljesen, ha szabadultak, már biztos helyük van a csapatban.
 
Az elmondottakat egy, az alfahir.hu által megkeresett siófoki fiatalember is megerősítette. Beszámolt arról is, hogy őket nagyjából tíz évvel ezelőtt minden előzmény nélkül bántalmazta egy terepjáróból kipattanó cigány csapat. Mindenkit végigvertek, majd visszaszálltak a kocsijukba és elmentek. Siófokon a nyári szezonban mindennaposak a verekedések és a kisebb összetűzések. De nem csak a romákkal van gond, sok problémát okoznak a csapatostul bulizni érkező külföldi fiatalok is.

Fevonulással fenyegettek

Mint ismeretes, hat évvel ezelőtt országos visszhangot váltott ki egy 150-200 fős, zömmel enyingi romákból álló társaság, ugyancsak demonstratív célzatú felvonulása a nyáron legforgalmasabb parti korzón, a siófoki Petőfi sétányon. Térfigyelő kamerák akkor felvételeket is készítettek, ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy szerinte félelmekeltő volt a vonulás, illetve hogy el kell-e hallgatni és "csendben megoldani" az ilyen eseteket.