Az FBI által is körözött szaúdi vállalkozóval üzletelget Tiborcz István?

A francia kormány szerint a szaúdi üzletember az Al-Kaidát is finanszírozó iszlám pénzügyi hálózattal is kapcsolatban állhatott.

Egyre másra jelennek meg a keleti csúcsgazdagok a hazai palota- és kastélypiacra – írja csütörtöki számában a Heti Válasz.

FBI körözés, és terrorista szál

Nem akármilyen üzletemberekről van szó, egyiküket a József nádor térre berendezkedő szaúdi olajmágnást a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta, csak hab a tortán, hogy Ghaith Pharaont egy időben az FBI is körözte. Az gyanították, hogy köze lehet amerikai pénzintézetek bedöntéséhez.

A Heti Válasz azt is kiderített, hogy egy 2002-ben készített francia parlamenti jelentés szerint a szaúdi üzletember, többek között az Al-Kaidát is finanszírozó iszlám pénzügyi hálózattal is kapcsolatban állhatott.

Kormányzati kapcsolatok

A szaúdi üzletembernek adta el a József nádor tér sarki épületét, a volt Postabank-székházat az a cég, amely Tiborcz Istvánhoz köthető. A Heti Válasz nem tartja kizártnak, hogy az állam szintén a kétes hírű befektetőnek szánja a Budai Várba költöző Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédos ingatlanát.

A remek kormányzati kapcsolatokra utalhat az is, hogy Ghaith Pharaon, az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőházzal közösen birtokol egy élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott részvénytársaságot.

Furcsa kastélyvásárlások

A szaúdi pénzember jogi képviseletét egy bizonyos jordániai Ammar M. A. Abu Namous, látja el Magyarországon, az Opten cégadatbázis szerint ugyanis ő van feltüntetve a Pharaonhoz kapcsolható céghálózatnál. Az is kiderült továbbá hogy egy másik Pharaon tulajdonában álló cégben már tulajdonosként is feltűnik Namous jordániai ügyvéd. Ez a cég volt az, amely megvette a turai kastélyt 200 millióért. A kastély megvásárlása körül számos egyéb furcsaság is van:

Tavaly decemberben egy zöldfülű ingatlanosokból álló cégcsoport szerezte meg a kastélyt. A számos meglepő fordulattal tarkított kastély eladásnál felmerült a gyanú, hogy a cégek mögött valamilyen befolyásosabb szereplő rejtőzik. Érdemes megemlíteni, hogy a cégcsoportot Tiborcz István korábbi üzlettársa képviselte. Később pedig az is kiderült, hogy az egyik cég bejegyzési illetékét is személyesen a miniszterelnök veje fizette ki.

Amennyiben tényleg Ghaith Pharaon áll a vállalatok mögött, akkor Tiborcznak a többi ingatlanos projektjéhez is köze lehet. Ez az üzleti kapcsolat azonban számos kérdést felvetne. Miközben ugyanis a kormány éppen most szeretne terrorfenyegetettségre hivatkozva plusz jogosítványokat, addig a miniszterelnök veje terrorszervezetek pénzügyi támogatásával gyanúba kevert szaúdi vállalkozóval üzletelget.