Az Iszlám állam vezetőjének a fejét akarja a CIA főnöke

A CIA értesülései szerint az Iszlám Állam további terrortámadásokat tervez Európában.

Brennan az NBC híres, Találkozz a sajtóval című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának vendége volt, s ott fejtette ki álláspontját az Iszlám Államról.

Az interjúban Brennant elsősorban Oszama bin Laden likvidálásáról és annak következményeiről és tanulságairól kérdezte a szerkesztő-műsorvezető. Bin Ladent éppen öt esztendővel ezelőtt, május elsejéről másodikára virradóra ölte meg az Egyesült Államok egyik különleges alakulata a pakisztáni Abbottabád városkában lévő villájában. A CIA igazgatója leszögezte:

Bin Laden likvidálásával az al-Kaida nagy részét is sikerült megsemmisíteni, bár a terrorszervezetet még nem számolták fel teljesen.

Brennan szerint az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi jelenleg ugyanolyan fontos ember, mint annak idején Bin Laden volt, de a hírszerzés vezetőjének meggyőződése szerint ezt a terrorszervezetet is sikerül megsemmisíteni. Bagdadi eltávolításának jelentős hatása lesz a terrorszervezetre, vélte Brennan, aki hangsúlyozta, hogy ennek meglesznek a következményei is.

"Megsemmisítjük az Iszlám Államot, efelől nincs kétségem. Ehhez el kell mozdítanunk a horrorisztikus támadásokat irányító vezetést"

- fogalmazott Brennan.

Elmondta, hogy a CIA értesülései szerint az Iszlám Állam további terrortámadásokat tervez Európában, s ennek elhárítására az amerikai hírszerzés szorosan együtt dolgozik az európai társszervekkel.

A CIA igazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam legyőzése különleges kihívást jelent, mert

"nem egyszerűen egy nagy szervezet, hanem jelenség is, amely nem csak Szíriában és Irakban van jelen, hanem Líbiában, Nigériában vagy más országokban is".

A hírszerzés vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az Egyesült Államoknak nem áll hatalmában teljesen befolyásolni a közel-keleti változásokat, hiszen csupán korlátozott a befolyása.

"Sokan úgy vélik, hogy az Egyesült Államoknak van valamiféle varázskulcsa, de nincsen"

- szögezte le John Brennan.