Az olimpiai pályázatról döntenek kedden

A 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról is dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés határozatában mondhatja majd ki: egyetért azzal, hogy Budapest a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) közösen, az Országgyűlés támogatásával, pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogára.

Felkérnék a főpolgármestert, hogy az olimpiarendezés megpályázására vonatkozó közös szándéknyilatkozatot - az Országgyűlés támogató döntése után - a MOB elnökével együtt írja alá és küldje meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének.

A budapest.hu oldalon közzétett javaslat szerint 2016. február 29-éig kellene a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszteni a pályázat alapját képező területfelhasználási, városszerkezeti és helyszín-kiválasztási javaslatot, valamint az olimpiarendezés esetén szükséges város-, létesítmény- és közlekedéstervezési, beruházási, fejlesztési feladatok, intézkedések alapvető meghatározását.

Az előterjesztő emlékeztet arra, hogy a MOB június 10-én egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja az olimpiai pályázatot és a pályázati szándéknyilatkozat benyújtását.

A megvalósíthatósági tanulmány gazdasági számításai szerint az olimpia várható gazdasági mérlege pozitív. Az olimpia gazdasági előnyei, a nemzetgazdaság többletjövedelme 1100 milliárd forintra becsülhető, az olimpiához szükséges nettó államháztartási befektetés összege pedig ennél kevesebbre tehető - olvasható.

Kedden a közgyűlés dönthet a 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz kiadandó fővárosi garancialevélről is.