Azért ölik meg őket, mert fehér a bőrük

Albínó emberek végtagjait vágják le, mert az hiszik, a fehér testrészek majd szerencsét hoznak.

Érintőképernyőket nyomkodunk, embereket küldünk a világűrbe, élőlényeket klónozunk, zseniális sebészi beavatkozásokkal mentünk életeket, molekuláris szinten avatkozunk be anyagok tulajdonságaiba, és igazából már azok sem kapnak halálbüntetést, akik igazán rászolgáltak. Éljük modern életünket, csak tanulunk a régi butaságokról, jót mosolygunk a boszorkányságon, aztán egyszer csak szembesülünk vele, hogy nem mindenhol írnak 2015-öt e Földön, és most nem 5775-re gondolunk.
 
Ugyanis akármilyen hihetetlen is az európai ember számára, sajnos a mai napig vannak olyan, jobbára afrikai országok, ahol különböző hitbeli meggyőződések és babonák miatt embereket ölnek és csonkítanak meg, testrészeiket, szerveiket pedig rituálékhoz használják fel. Egy, a Daily Mail-en megjelent cikk szerint a kelet-afrikai Tanzániában még most is mindennapos, hogy szó szerint levadásszák az albínó lakosokat, akiknek bőre a kóros pigmenthiány miatt nem fekete, hanem fehér. Nekik az a "bűnük", hogy a néphiedelem szerint egyfajta szellemek, így testük szerencsét és vagyont hoz.
 
Ahhoz pedig, hogy ezt a szerencsét bárki élvezni tudja,
fehér albínó emberek testrészeit vágják le, majd adják el sok pénzért a feketepiacon.
Persze ott némileg hibádzik a logika, hogy albínó feketének lenni láthatóan nem szerencsés dolog, pedig azt esetükben egy egész test garantálhatná. Ettől függetlenül íme néhány példa:
 
- a bányászok emberi csontokat visznek magukkal a bányába, hogy több aranyat találjanak
- a halászok az áldozatok haját szövik hálójukba a nagyobb fogás érdekében
- választásokkor pedig a jelöltek is hasonlóan segítik magukat győzelemhez
 
Így végzi be földi útját egy ember, mert rossz helyen volt, amikor nem volt fekete a bőre. Ez nem rasszizmus, ez egy annál is nagyobb hülyeség.
 
 
Ennek a kisfiúnak valaki sok pénzért vette meg a kezeit
 
Mindez pedig teljesen rendben van, 2015-ben, valahol a nagyvilágban. Döbbenetes, de ez a nyilvánvaló ostobaság nem is kis üzlet, ugyanis egy végtagért 3-4000 ezer dollárt (800 ezer-1,1 millió forintot), egy "teljes emberért" pedig akár 75 ezer dollárt (20-21 millió forintot) is fizethetnek. Látható tehát, hogy még csak nem is a félreeső falvak elmaradt lakói hisznek ebben a gyilkos babonában, hanem a gazdagabb, tehetősebb rétegek is, sőt, érdekvédők szerint a szálak egészen a politikai elitig érnek. Addig az elitig, ahol már rég nem botokkal hessegetik az oroszlánt, hanem zsebből pengetnek ki húsz millát egy darabokra vágott emberért, hogy aztán úgy hordják darabkáit, mint valami ékszert. Igen, még mindig 2015-ről és az eltelt évekről van szó.

A boszorkányok hatalma

Az elmúlt években több száz embert öltek vagy csonkítottak meg emiatt, de még a sírokból is képesek kiásni a tetemeket. A kormány ugyan próbál szankciókat alkalmazni, például törvényen kívül helyezték a boszorkánydoktorokat, de még az sem rettenti el a babonás afrikaiakat, ha néhányuk végül halálbüntetést kap tettéért.
 
Volt olyan eset, ahol egy négyéves kislányt saját apja és nagybátyja adott el, és olyan is, amikor egy albínó asszonyra alvás közben támadt rá saját férje, majd gyermekeik szeme láttára távozott az ajtón a nő egyik karjával a busás jövedelem reményében. A legrémisztőbb mégis az, hogy a hiedelem szerint
az emberi testrészekből készült talizmánoknak annál nagyobb ereje lesz, minél jobban sikított az áldozat, miközben darabokra vágták.
Mese volna? Hát nem az. Tanzániában 1400 emberre jut egy albínó, míg máshol ennél sokkal ritkábbak az ilyen esetek, s ez vélhetően a helyi belterjességre vezethető vissza. A "fehér bőrű feketéknél" egyre jellemzőbb, hogy külön közösségekbe szorulnak, mondván, így kisebb eséllyel mészárolják őket le. Nem ritka ugyanis az sem, hogy az utcán sétáló embereket támadják meg, és helyben levágják az egyik karjukat, aztán vagy túlélik, vagy nem.
 
Így megy ez.
 
2015-ben.