Bagdy Emőke őrületnek tartja, hogy egy gyerek döntse el, milyen nemű akar lenni

Ha esetleg nem lenne ismerős a neve, Prof. Dr. Bagdy Emőke évtizedek óta a pszichológiának, pszichoterápiának szenteli életét. Értjük ezalatt, hogy számos képesítést szerzett a klinikus szakpszichológustól kezdve a pszichodramatikus terapeután keresztül a szenior szupervizor kiképző tanárig, több egyetemen volt tanszékvezető illetve intézményvezető, több tucat könyv szerzője és társszerzője, de a kitüntetéseit is nehéz lenne felsorolni: többek között Prima Primissima-díjas, és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta munkássága elismeréseként. Egyszóval ha valakire, rá minden bizonnyal érdemes hallgatni. 

A kemma.hu-nak adott interjújában egyebek mellett a mai világban tapasztalható "gender-őrületről" beszélt.
 
Az ember életében bekövetkező krízisek kapcsán jött szóba a nemi identitás kialakulása is, amelyről a következőt mondta:
"A harmadik életév is krízisállapotot hoz magával, ekkor ismerjük fel önmagunkat. Ezt hívják szociális születésnek. Elemi szinten fogalmazódnak meg kérdések: én fiú vagyok, ő pedig lány, hogy is van ez? Ráeszmélünk a nemi különbözőségre. A szülői feladat, hogy ekkor ráerősítsünk a nemi vonásokra. A gender-identitás körüli őrület, ami kavarog a világban, különösen megkívánja, hogy szülőként legyünk egyértelműek. Ha fiúnak születtél, neveljünk téged fiúnak, mert benne van a génjeidben, más az agyműködésed, a hormonszinted, más ember vagy, mint egy lány."
A kérdésre, helyes-e ráhagyni a gyerekre annak eldöntését, mi legyen az identitása, ezt válaszolta:
"Az esélyegyenlőség rosszul értelmezett formája következtében Európa-szerte van egy jelenség, amit én őrületnek merek nevezni. Természetellenes, hogy hagyjuk a gyerekre, hogy eldöntse, fiú-e vagy lány. Kijelentem, és felelősséget vállalok érte, hogy három-öt éves korunkban mi nem tudunk eldönteni semmit. Tízéves korunkig van önismereti zárlatunk, azt sem tudjuk, kik vagyunk. Az apa, az anya, a tanítók mondják meg, kik vagyunk, és azt a mintát vesszük fel, ezt építjük be az identitásunkba. Ezen felül három-öt éves korban történik meg az, amit a pszichológia identifikációnak nevez, önkéntelen azonosulás a saját nemünkhöz tartozó szülővel."

A teljes interjú itt olvasható.