Balassa Péter: az ajkai kórház lesz a legújabb áldozata a kórházak kormányzati átszervezésének?

Balassa Péter: az ajkai kórház lesz a legújabb áldozata a kórházak kormányzati átszervezésének?
Mi a terv az ajkai kórházzal?

- teszi fel a kérdést Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője közösségi oldalán.

"Veszprém megyében bizonyára sokaknak van „deja vu” érzésük a tapolcai kórház aktív ágyainak megszüntetése kapcsán, amely később óriási leterheltséget jelentett az ajkai kórháznak és a mentőknek (megnövekedett futásidő) egyaránt, ugyanis a tapolcai kórház megcsonkításával a 24 órán belül otthonukba bocsátható betegeket is Ajkára kellett szállítani, miközben a megnövekedett betegforgalom ellenére Ajkán sem lett több a szakember.

Kitartó munkával Rig Lajosnak, korábbi képviselőnknek sikerült elérnie, hogy a tapolcai kórház sürgősségi fogadóponttal és 15 belgyógyászati ággyal bővüljön, melyet 2018-ben adtak át, majd egy évvel később a covid járványra hivatkozva „ideiglenesen” meg is szüntettek. Az osztályt azóta sem nyitották meg újra, így a mentők továbbra is Ajkára, Veszprémbe szállítják a betegeket.

A tapolcai kórház 15 aktív ágyának „ideiglenes” (és azóta is tartó) megszüntetése a térség 50-72 ezer fős ellátási körét érintően kifejezetten rossz döntésnek bizonyult, amit tetéz az elmúlt napok újabb katasztrofális döntése: az ajkai Magyar Imre Kórház sürgősségi osztályának „ideiglenes” bezárása. Nem mellékesen megjegyzendő, hogy ezt az új sürgősségi szárnyat is a 2018-as választási kampányban avatták. A szalagot a térség korábbi országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán vágta át.

Ezzel a lépéssel beigazolódni látszik sokak aggálya, mely szerint a centralizációval az amúgy is túlterhelt és állandó szakdolgozó hiánnyal küzdő veszprémi kórházba irányítják a betegeket, ami óriási gondot jelent a megyei kórháznak, ugyanis a saját körzetébe tartozó betegeket is alig tudta ellátni.

A fentiek alapján a Belügyminiszterhez fordultam azzal a kérdéssel, hogy mi a terv az ajkai kórházzal? Valósak-e azok a hírek, melyek szerint a veszprémi, mint centrumkórház mellett a pápai kórház élvez prioritást Veszprém vármegyében, melynek az ajkai kórház lesz az áldozata?"