Balog Zoltán szerint csak Isten veheti el az életünket - az ex-fideszes püspök nem támogatja Karsai Dániel törekvéseit

Balog Zoltán szerint csak Isten veheti el az életünket - az ex-fideszes püspök nem támogatja Karsai Dániel törekvéseit

Személyes levélben fordult, haldokló, az eutanáziához való jogért harcoló alkotmányjogászhoz, amiben próbálta megvilágítani az általa vallott keresztyén álláspontot.

Jézus azzal, hogy igent mond az életre és megszületik, kiteljesíti az embert és olyan méltóságot ad neki, amilyet mi nem tudunk magunknak adni – számolt be a Népszava Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsony alkalmából tartott beszédéről.

Jézus az egyetlen, akit - hitünk szerint - az Atya megkérdezett, hogy meg akar-e születni, akar-e élni, lemondva isteni méltóságáról és hatalmáról

— emelte ki a korábbi fideszes miniszter.

Hozzátette: Ő dönthetett, és igent mondott az emberi életre, nem elméletileg, hanem magára véve az ember összes szenvedését és halálát. Szerinte az ember istenképűségének, Isten képére teremtettségének beteljesítése Isten emberré válása, emberképűsége. Jézus születésével így teljesedik ki emberi létünk, ez a karácsony titka és csodája.

A most már református püspökként működő Balog arra is reagált, hogy a 2022-es népszámlálás adatai szerint beszakadt a történelmi egyházak híveinek száma:

Az egyház saját nyilvántartása alapján rosszabb eredményre számított.

Emellett fenntartással fogadta az eredményt, mivel szerint az, hogy az emberek 40 százaléka nem válaszolt a valással kapcsolatos kérdésre, szerinte nem biztos, hogy azt jelenti, hogy nem is hívők. A református egyház helyzetével kapcsolatban hozzátette: „A közép erősödik, a szélek töredeznek. Csökkent azok száma, akik családi okból vagy hagyomány alapján, de intenzív kapcsolat nélkül tartoznak a református közösséghez, ugyanakkor nőtt a reformátusságukat tudatosan megélők száma.”

A Karsai Dániel alkotmányjogász gyógyíthatatlan betegségével kapcsolatosan az elmúlt hónapokban az eutanáziáról kibontakozott vitában is állást foglalt a Fideszből kiugrott püspük:

Azt szeretnénk, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is.

Szerinte az államnak nemcsak szabályozni, hanem biztosítani is kell az emberhez méltó meghalás feltételeit, ahol erre az érintett családok nem képesek.

Hangsúlyozta: Ebben bőven van tennivalója a magyar államnak és a magyarországi egyházaknak is, mivel hazánkban kevés a hospice, pedig az méltó halálhoz nem csak a testet, de a lelket is ápolni kell.

Az eutanáziával kapcsolatban azonban ragaszkodik elutasító álláspontjához:

Abból nem engedhetünk, hogy Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet vagy neki adhatjuk vissza.

Ennek ellenére úgy véli, hogy adósságunk és feladatunk ezt úgy elmondani, hogy közben előttünk van a szenvedő ember. Ezért tartotta fontosnak, hogy az eutanázia jogi lehetőségét kezdeményező Karsai Dánielnek személyes levelet írjon, melyben az együttérzése kifejezése mellett megpróbálta megvilágítani az általuk vallott keresztyén álláspontot.

(Címlapkép: Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Budapesten, a Hold utcai református templomban, ahol hátrányos helyzetű és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyerekeknek adott át ajándékot 2023. december 20-án. MTI/Lakatos Péter)