Bezártak egy somogyi kollégiumot a megemelkedett rezsiköltségek miatt

Bezártak egy somogyi kollégiumot a megemelkedett rezsiköltségek miatt

A kollégium Barcstól 6 kilométerre az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött. A diákok egy hete tudták meg, hogy költözniük kell.

A drasztikusan megemelkedett rezsiköltségek miatt bezárták a barcsi Dráva Völgye Technikum és Gimnázium erdésztechnikusi képzéséhez használt középrigóci kollégiumot, írja a Népszava. A kollégium Barcstól 6 kilométerre az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött.

Az épület 1960 óta ad otthont az iskolának, itt laknak a diákok, és a kastély mellé felhúzott épületben tanultak. A középrigóci telephely volt a központja a gyakorlati oktatásnak, itt tartották a komplett gyakorlati képzést, hiszen itt van saját kezelésű tanerdő, motorfűrészes tanpálya, mezőgazdasági vontatóvezetői tanpálya, csemetekert, minősített lőtér és fegyverszoba is.

Az ott tanuló diákok és szüleik egy hete tudták meg, hogy idén új helyre, a barcsi belvárosba kell költöznie a tanulóknak.

A lap cikkében megszólaltatott szülők arra panaszkodnak, hogy éppen az erdészképzés lényege veszik el azzal, hogy a diákok a városi kollégiumba költöznek, hiszen a tanuláshoz elengedhetetlen, hogy rendszeresen a természetben legyenek.

Az elmondások szerint

a tanárok sem tudják, hogyan zajlik majd az oktatás a jövőben, pedig hamarosan kezdődik az új tanév.

Vannak gyerekek, akik éppen azért választották ezt az iskolát, hogy folyamatosan a természetben lehessenek.

Az intézménytől semmilyen hivatalos információ vagy indoklás nem érkezett a kollégium bezárásáról, csak annyit jeleztek, hogy augusztus 31-től a barcsi kollégiumba kell költözni mindenkinek.