„Ausztria felnőttként kezeli a lakosságát, és úgy gondolom, a lakosság is felnőtten gondolkodik és él” - Bécs magyar szemmel

„Ausztria felnőttként kezeli a lakosságát, és úgy gondolom, a lakosság is felnőtten gondolkodik és él” - Bécs magyar szemmel

Lövöldözés történt tegnap Bécsben, mely során négyen életüket vesztették, több ember kórházba került, s egy rendőr is megsebesült, akinek állapota stabil, de kritikus.

Auguszt Gábor (művésznevén Auguszt Bárió) az AD Stúdió énekes-zeneszerzője az osztrák fővárosban él családjával. A hétfő esti támadásról otthonukban értesültek. Mindenhol erről lehetett olvasni, hallani, mondta az Alfahírnek. Kedd reggel 6 órakor egy sajtótájékoztatón értesítették a lakosságot az eddigi információkról, közölte az énekes. A tájékoztatásban azt is elmondták, a vizsgálat, illetve a rendőrségi nyomozás miatt mindenről nem adhatnak információkat, s arra kérték a bécsieket, aki teheti, ne menjen el otthonról. Ez leginkább az első kerület lakosságára vonatkozik, ami a támadás helyszíne volt. Az énekes és családja ugyan nem e kerületben él, de úgy döntöttek, ők is otthon maradnak.

Auguszt Gábor elmondta, nem érzik magukat veszélyben, hiszen az osztrák kormányszervek, illetve a rendőrség, a katonaság fegyelemmel és pontosan dolgozik. Gyorsan és jól reagáltak a mentősök és a hozzátartozó egységek is, ezért a kormány köszönetét is kifejezte feléjük. Folyamatosan informálják továbbá az embereket, igyekeznek megnyugtatni őket, a lakosság pedig összetartó.

Azt lehet érezni, és a nyilatkozatokból is hallani, hogy mindenki az összefogásra buzdít és azt mondja, gyűlölettel amúgy sem lehet elérni semmit. Ki kell hagyni a gyűlöletet az érzelmekből, s arra kell koncentrálni, ki mivel tud a másiknak segíteni

 

– fejtette ki az énekes.

Azzal kapcsolatban, hogy kijelenthető-e, terrortámadás történt, Auguszt szerint ez még nem biztos, de nem is zárható ki. Ugyan vannak jelek, amik erre utalnak, például a lövöldözés helyszíne, mely közelében egy zsinagóga van, ami azonban a hitközség vezetője szerint a támadás idején zárva volt. A lelőtt merénylő pedig az Iszlám Állam szimpatizánsa volt.

Egy Bécsben született, albán származású fiatalember lehetett a lelőtt merénylő

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. 1/2 Ich habe nun ein paar Details zum Terroristen recherchiert. Er heisst Kurtin S., geboren 2000, wurde 20 Jahre alt und ist in Wien geboren und aufgewachsen und hat albanische Wurzeln.

Ugyan kötelező szabály arra vonatkozóan, hogy mindenkinek otthon kell maradnia nincs, azonban, ha valaki ma nem vinné be gyermekét iskolába, a keddi igazolt napnak számít majd. Hátrány emiatt senkit sem ér.

Az első kerületben jelenleg teljes rendőrségi készenlét áll fenn nehéz fegyverzettel, golyóálló mellénnyel, illetve rengeteg rendőrautóval. Igyekeznek vigyázni arra, hogy ne folytatódhasson a tegnapi támadás.

Ausztria felnőttként kezeli a lakosságát és úgy gondolom, a lakosság is felnőtten gondolkodik és él. Minden hivatalosan megjelent információ tartalmazza, tartózkodjunk attól, hogy hisztériát keltsünk vagy valakik ellen fölépítsünk egy elméletet. Kifejezetten azt próbálják kommunikálni, hogy összetartva jusson előrébb mindenki ebben a problémában és kerüljük a felesleges kockázatokat

 

– összegezte az énekes.

Hozzátette, a helyzetet nehezíti, hogy a mai nappal indult el a koronavírus miatti második lezárás az országban: az éttermek, a hotelek nem nyitottak ki, rendezvényeket sem lehet tartani, ezek együtt pedig megviselik a normál ember tűrőképességét.

Auguszt Gábor úgy véli, mindezektől eltekintve a város ugyanúgy működik tovább, s az első kerületi nagyobb ellenőrzések mellett a határátkelőknél is fokozottabb a felkészültség, hiszen keresik, hogy vannak-e még elkövetők, alapvetően azonban Bécs életét nem korlátozzák a tegnap este történtek. Markáns állásfoglalás továbbá az ország részéről, miszerint „Bécs ellenáll a terrornak!”.