Behívtak 30 vietnámi vendégmunkást, de közülük 28 már a reptéren lelépett és továbbállt Németországba

Behívtak 30 vietnámi vendégmunkást, de közülük 28 már a reptéren lelépett és továbbállt Németországba

Nem akartak vécéket gyártani Hódmezővásárhelyen, és mivel a magyar munkába álláshoz már megkapták a schengeni vízumot, nem lehetett őket megállítani. A Jobbik-Konzervatívok szerint a hasonló esetek további konfliktusokat szülhetnek Magyarország és az EU többi része között.

Az 1967 óta Hódmezővásárhelyen működő Alföldi Porcelángyárat 1992-ben vásárolta meg a német Villeroy & Boch. Ez a legnagyobb gyáruk Európában. főként kerámia- és porcelántermékeket; edényeket, tálaló- és étkészleteket, valamint szanitereket; mosdókat, vécékagylókat és hasonlókat gyártanak – derül ki a Telex riportjából.

Sem a fejlesztéseken, sem a munkabéreken nem spórol a német tulajdonos.

A német cég igazán nem spórol: a hódmezővásárhelyi gyárban az elmúlt 30 év folyamán végeztek fejlesztéseket. Csak az utóbbi években mintegy 5,4 milliárd forint értékben. Az iszonyatosan megemelkedő energiaárak miatt nagyon megnőttek a költségeik, hiszen a kerámiákat gázfűtéses kemencékben égetik ki – írta meg a lap. Az áramfogyasztásuk is magas, ezért napelem-erőművet építtettek.

Mivel Magyarországon európai szinten rekodmagas az infláció a Villeroy & Boch ennek megfelelő béremelést ad a dolgozóinak. Az évi 10 százalékos béremelésnek és a 6 százalékos bérkiegészítésnek köszönhetően a gyár bérszínvonala 40 százalékkal magasabb, mint a környéken működő más cégeké – foglalta össze a helyzetet Hideg Gábor az üzem vezérigazgatója a Telexnek. Ennek ellenére munkaerőhiánytól szenvednek, mivel a magyarok ennyi pénzért nem vállalják a három műszakot, adott esetben heti hét napon át. Így külföldi vendégmunkások behozatalával is megpróbálkoztak, annak ellenére, hogy többe kerülnek és nyelvi gondok is vannak.

Először vietnámiakkal próbálkoztak három éve, de ez kudarchoz vezetett. Hideg Gábor beszélt az esetről:

Toboroztunk harminc embert Vietnámból. Amikor megjöttek a repülővel, egy busszal felmentünk értük Budapestre. Kijöttek a reptérről, és a harmincból huszonnyolcan azonnal egy másik buszra szálltak fel, ami egyenesen Németországba vitte őket, ahol már nagy létszámú vietnámi közösség él. Nem is találkoztunk velük. Mivel a magyar munkába álláshoz már megkapták a schengeni vízumot, szabadon utazhattak, így nem tehettünk semmit.

Korábban Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a párt a gödi Samsung gyárnál tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: fontos kérdés lehet a közeljövőben, hogy miután az ázsiai vendégmunkások megérkeztek Magyarországra, mivel lehet őket rábírni, hogy ne vándoroljanak azonnal tovább az Európai Unión belül. A jobbikos politikus szerint ha ez történne, az újabb konfliktust szülne Magyarország és az EU többi része között.

Vietnámiak helyett indonézek: feszültség nincs, imaszoba van.

A vietnámiak helyett azután Indonéziából hívtak vendégmunkásokat az Alföldi Porcelángyárba, akik jelenleg a gyár dolgozóinak 12 százalékát teszik ki. Velük eddig nem volt semmi gond, nincsen konfliktus. Nyelvi nehézségek azért akadnak: nemhogy magyarul, de még csak angolul sem nagyon beszélnek, ezért az ő részlegükön mindent ki kell írni a saját nyelvükön.

Ők muzulmánok, de nem ortodox irányzathoz tartoznak. A szállásukon van külön imaszobájuk, és a gyárban is kialakítottak nekik egy saját imaszobát.

Amíg a magyarok esznek, kávéznak vagy dohányoznak a szünetben, az indonéz vendégmunkások elvonulnak a szobáikban és imádkoznak.

(Címlapkép: Egy dolgozó szaniterárut készít a Villeroy & Boch Magyarország Kft. hódmezővásárhelyi gyárában 2015. október 8-án. MTI/Kelemen Zoltán Gergely)