Négy "független" Faragó, egy Gattyán-jelölt, annak az élettársa és még egy ismerős jelentkezett be jelöltnek Békés 1-ben

Négy "független" Faragó, egy Gattyán-jelölt, annak az élettársa és még egy ismerős jelentkezett be jelöltnek Békés 1-ben

Békés megye 1-es számú választókerülete szintén egy csatatérkörzet, olyannyira, hogy 2018-ban a most is induló fideszes Herczeg Tamás a szavazatok 44,7 százalékával győzött. Ez egyébként azt jelenti, hogy az Egységben Magyarországért jelenlegi pártjai akkor több szavazatot kaptak, mint a Fidesz:

25 327 voks jutott a Jobbikra, DK-ra, LMP-re és Momentumra, míg 22 133-at kapott a kormánypárti jelölt. 

A Herczeg Tamás-Stummer János párviadalt azonban többen is igyekeznek megzavarni. 

Egyszer csak ugyanis megjelent

  • Faragó Anett,
  • Faragó Betti,
  • Faragó Gergely,
  • Faragó Lajos Gergely,
  • valamint Csurár Ibolya

független jelöltek, akiket tegnap nem jogerősen nyilvántartásba is vett a helyi választási iroda. Hogy pontosan mennyiben különbözik egymástól a választási programjuk, illetve hogy Betti és Anett fiskális politikája között mi a különbség, azt sajnos nem tudjuk. Az viszont a közösségi oldalon böngészve kiderült, a Békéscsabán és környékén élő Faragó vezetéknevű független jelöltek jól ismerik egymást. 

De van még más közös ismerősük is.

Ugyanis független jelöltként bejelentette indulási szándékát Nagy Zsolt is, aki közös(!!!) Facebook-oldalt működtet azzal a Szegedi Évával, aki a Gattyán-féle "párt" itt induló jelöltje, és aki civilben - értesülésünk és a közösségi oldal szerint - Nagy Zsolt élettársa. 

Hamis ajánlásokkal bukott le a Gattyán-párt jelöltje Szabolcs 5-ben: elutasították az indulását

Az országgyűlési választások közeledtével mindig megjelennek a kamupártok kamu jelöltjei is, akiknek az a legfontosabb közös ismérvük, hogy mivel nincs mögöttük társadalmi (vagy politikai) bázis, csalás nélkül arra sem képesek, hogy összegyűjtsék az egyéni indulásukhoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

De nemcsak a Faragó vezetéknevű független jelöltekkel van kapcsolatban a Szegedi-Nagy páros, hanem a Fidesz-közelivé avanzsáló börtönviselt Zuschlag Jánossal, valamint a Csurár-rokonsággal is. 

Mindenesetre így már érthető Szegedi Éva bemutatkozó mondata a Gattyán-párt honlapján:

"Elengedhetetlennek tartom, hogy megtöltsük a Parlamentet olyan politikusokkal, akik emberségesen, mérsékelten és legfőképp a saját körzetük érdekeit szem előtt tartva alapozzák meg egy új Magyarország jövőjét". 

Gődény György hatszáz ajánlását dobták vissza, erről panaszkodik egy embere egy hangfelvételen

Nem megy a kamupártoknak az ajánlások gyűjtése. Úgy tűnik, 2022-ben a választók már sokkal tudatosabban írják alá az ajánlóíveket, mint négy éve. Ennek nyomán még az olyan, aránylag ismertebb formációk, mint például a Szanyi Tibor - Thürmer Gyula által irányított Munkáspárt-ISZOMM pártszövetség jelöltjei is csak nagyon nehezen tudják megszerezni a szükséges mennyiségű érvényes ötszáz aláírást.