Békés szurkolás egymás mellett? Nem!

Most már a napnál is világosabb: egyes klubvezetők presztízsharcot vívnak csapataik ultrái ellen.

A székesfehérvári Red Blue Devils és a tiltakozó ferencvárosi csoportokat tömörítő Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül megegyezett egymással, hogy a fradisták a hazai szektorokba vesznek jegyet, és a stadion közös pontján, egymás mellől buzdítják majd csapataikat. Mintha a futballvezetők álma válna valóra: rivális szurkolótáborok egymás mellett, jó hangulat, balhé kizárva. A mi futballvezetőink azonban nem ilyenek: a bejelentést követően minden követ megmozgattak, hogy lehetetlenné tegyék az akciót.
 
Bár az MLSZ lehetővé tette a kötelező szurkolói kártya eltörlését a kluboknak, a 12 NB1-es csapat közül a Ferencváros nem élt ezzel, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy az összes szurkolótábor bejuthat a hazai mérkőzésekre és bármely stadion vendégszektorába - leszámítva a fradistákat, nekik ugyanis kártya és vénaszkenneres azonosítás szükséges ehhez.
 
A fradisták viszont már igencsak unják, hogy egy éve nem lehetnek ott a lelátókon, így az utóbbi időben több, nagyobb médianyilvánosságot kapó akciót is szerveztek. A dolog pikantériája, hogy ezeket többször az ellenfél szurkolóival közösen csinálták végig - pontosabban addig, ameddig a vezetők hagyták.

"Élete legjobb napja"

A holland Go Ahead Eagles elleni, budapesti Európa Liga-selejtező zárt kapus mérkőzés volt, a szurkolók - a klub heves tiltakozása ellenére - a stadion mellé szerveztek kivetítős szurkolást, ami jól hallható volt a stadionban és a TV-közvetítésben is. A rendezvényre meghívták a holland szurkolókat is, akik közül néhányan el is látogattak Budapestre. Megvendégelték őket, majd közösen szurkolták végig a meccset. Bár a GA Eagles vereséget szenvedett, az egyik holland szurkoló a hangulattól - és talán némi pálinkától - megrészegülve azt mondta, ez volt élete egyik legszebb napja.
 
fotó: ckozep.hu

Kitiltva Szarajevóból

A Zeljeznicar elleni szarajevói EL-selejtező előtt az FTC felhívta a figyelmet arra, hogy a vénaszkenneres kártya nélküli szurkolók jobban teszik, ha el sem indulnak, mert nem fogják őket a stadionba engedni. Bár a szurkolók előtte személyesen vittek el egy nyílt levelet a klubházba, melyben kérték az elnököt, hogy hadd vásároljanak jegyet a szarajevói visszavágóra, és garantálják, hogy sportszerűen biztatják majd a csapatot 90 percen át, mégsem kaptak zöld jelzést. Sőt, kiderült az is, hogy dezinformálták Gulyás Leonóra konzul asszonyt, aki a Ferencvárostól azt a tájékoztatást kapta, hogy a magyar futballhuligánok rendbontásra készülnek, hamisított jegyekkel akarnak bejutni a stadionba, a rendbontás elkerülése végett pedig célszerű lenne megakadályozni a bejutásukat a városba. A helyzet viszont nem ez volt: a fradistákat a bosnyák keménymag segítette ki. Jegyekhez juttatták őket, és megszervezték, hogy csoportosan bemehessenek az egyik hazai szektorba. Mindez végül nem jött össze: a klubtól érkező dezinformálás hatásosnak bizonyult, és a magyarokat Szarajevó határától több órás tárgyalást követően visszafordította a rendőrség. Hogy ez kinek a döntése volt, nem egyértelmű: a szurkolók szerint az FTC vezetősége mondta ki a végső szót, a klubnál azonban ezt határozottan tagadják. Az UEFA, a bosnyák rendőrség és a szarajevói klub vezetősége viszont szintén azt állítja, nem ők hozták meg a döntést. Miközben Kubatovék azzal hakniznak a médiában, hogy a keménymag által képviselt szurkolói kultúrát el kell távolítani a stadionokból, mert nemzetközi szinten ezt a viselkedést már nem tűri el az UEFA, a helyzet az, hogy a csapatért sok száz kilométert utazó szurkolók nemhogy balhéztak volna, hanem az ellenfél drukkereivel közösen szervezkedtek. A történteken a bosnyák drukkerek annyira kiborultak, hogy a mérkőzésen kifeszítettek egy "Kubatov takarodj!" feliratú drapit, vezérszurkolójuk pedig a tiltakozó fradisták egyenpólójában vezényelt.
 
A bosnyákokat sem a "magyar huligánok" zavarták

Közös szurkolás? Még mit nem!

Hasonló volt a terv a szombati Videoton-Ferencváros meccsre is. A két klub ultrái megegyeztek, hogy egymás mellől, közös szektorból szurkolnak csapatuknak. A bosnyák történethez hasonló ellenállásra itt nem lehetett számítani, az ugyanis azért nehezen elképzelhető, hogy egyszerű magyar állampolgárokat ne engedjenek Székesfehérvárra menni.
 
Ám miután megjelent a közlemény, beindult a henger és óriási lett az ellenállás: előbb a Videoton online jegyértékesítő rendszere omlott össze. Az első magyarázatok szerint ennek oka a magyar-román meccshez hasonlóan túlterheltség volt, ez azonban már akkor megdőlt, mikor a honlap hajnal 2-kor sem működött. Később beismerték, hogy szándékosan függesztették fel a jegyértékesítést.
 
A Videoton aztán közleményt adott ki, melyben ezt írták: 
"A Videoton FC ezúton tájékoztatja a közvéleményt, hogy a biztonsági szempontokat szem előtt tartva, a klub, a csapat és a mérkőzésre kilátogató többi szurkoló érdekében nem járul hozzá, hogy egy rivális klub szervezett szurkolói csoportjának tagjai a Sóstói Stadion hazai szurkolóinak fenntartott szektorokban foglaljanak helyet!"
Mint írják, klubjuk nem engedhet semmilyen tevékenységet a Sóstói Stadion lelátóin, amely az előírásokat szem előtt tartó szurkolók biztonságát veszélyeztetheti. Sem a törvényi előírások, sem a Sóstói Stadion biztonsági rendszabályai nem teszik lehetővé, hogy a hazai- és a vendégcsapat szurkolói azonos szektorba léphessenek be.
 
A közlemény szerint a szurkolói csoport tervezett aktivitása olyan lépések megtételére kényszeríti a Videotont, amelyek a szurkolók legnagyobb részének sajnálatos módon fölösleges kellemetlenségeket okoznak, de a biztonsági szabályok betartása továbbra is elsődleges szempont a mérkőzés felelősségteljes szervezésénél. "Az online jegyvásárlás lehetőségét ezért klubunk erre a mérkőzésre felfüggesztette" - írják, bár nem igazán érthető, hogy ezzel mit érnek el a hangulatkeltésen kívül.

Hogyan? Miért? Csak.

A Videoton felhívta a fradisták figyelmét, hogy ne vegyenek jegyet a hazai szektorokba, mert 
„amennyiben más klub szurkolója a hazai szektorba vált jegyet, azzal megsérti a pályarendszabályt, a biztonsági szolgálat pedig megtagadhatja számára a belépést, valamint mérkőzés közben kivezetheti a szektorból”.
Megnéztük a Videoton pályarendszabályát, de nem találtunk erre vonatkozó kitételt. 
 
Kérdéses az is, hogyan kívánja a klub biztonsági szolgálata kiszűrni a civil ruhában érkező, érvényes jeggyel rendelkező fradistákat. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket feltettük Gressó Gergelynek, a Videoton sajtóreferensének is, ám azt mondta, a klub ezzel kapcsolatban nem nyilatkozik semmit. Arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy miért ütközik a pályarendszabályba, ha egy másik csapat szurkolója jegyet vált a hazai szektorba. (Mostantól eszébe se jusson egyetlen családos embernek se mondjuk Bayern-, vagy Barcelona-mezben kivinni a gyermekét a Sóstói stadionba, a biztonsági emberek ugyanis azonnal ki fogják hajítani!)

Megint megy az egymásra mutogatás?

A tegnapi hírek egyébként arról szóltak, hogy a székesfehérvári klub a rendőrség kérésére lezárta az ultrák szektorát, akiknek oda szól a bérletük, tiszteletjegyet kapnak a stadion egy másik pontjára. A jegyárusítást szintén a rendőrségre hivatkozva zárták le, ezért portálunk megkereste a hatóságot, ők viszont ezt írták:
„A jegyárusítás nem a rendőrség hatásköre, ezért annak felfüggesztése sem.”

Nyílt levelet írtak a szurkolók - nem hátrálnak meg

A Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül Facebook-oldalon az alábbi nyílt levél jelent meg:

Tisztelt Orbán ViktorKubatov Gábor, Csányi Sándor, Garancsi István és magyar futball Vezetők!

A hétvégi Videoton-Ferencváros bajnoki rangadóval kapcsolatban jelenleg zajló jegyértékesítési bohózat is példája annak, hogy a mostani rendszer átfogó reformra szorul.

Évek óta minden fórumon felemlegetett példa, elérni kívánt cél, hogy klubhovatartozástól függetlenül egymás mellett szurkoljanak a fanatikusok, felesleges kerítések, biztonsági emberek és rendőrségi felhajtás nélkül. 
Azonban a szervezett szurkolói csoportok pontosan ebbe az irányba megtett lépéseinek nyilvánosságra kerülése óta folyamatosan olyan akadályba ütközik minden belépőt váltani kívánó szurkoló, amelyeket szándékosan gördítenek eléjük, mintha az elérendő végcél egy néző- és hangulatmentes stadion lenne. Nonszensz bár ezt Önök tagadni fogják, olyan kijelentéseket fognak tenni, hogy a közös szektorban való meccs nézést minden eszközzel meg kell akadályozni. Felháborító, hogy ennek tapasztalható jelei is vannak, mint például az óráról-órára(!) változó feltételek szerint vásárolható - vagy éppen nem vásárolható - belépő a magyar bajnokság egyik kiemelt mérkőzésére - kiemelt, de nem biztonsági szempontból, miután a két szurkoló tábor közös közleményt adott ki - úgy, hogy ennek semmilyen valós oka nincsen.

Felhívjuk minden illetékes figyelmét, hogy sürgős felülvizsgálatra szorul a jelenlegi tragikomikus, a magyar futball hagyományaival ellentétes és méltatlan helyzet és határozott lépések megtétele szükséges abba az irányba, hogy megszűnjön a futballunk mellett minden nehézség ellenére kitartó szurkolók hétről-hétre történő megalázása.

Haladéktalanul nyissák meg a stadionok kapuit válogatás és diszkrimináció nélkül minden szurkoló előtt!

Garancsi úr, Ön pedig ne a saját szurkolóin verje el ismét a port - inkább vegyen példát Róluk bajtársiasságból, összetartásból - ,hanem MLSZ elnökségi tagként vegye észre, hogy a helyzet tarthatatlan és abnormális.

A rendszer amit kiépítettek súlyosan kirekesztő és diszkriminatív. Azon munkálkodjon, hogy elintézze a valódi szurkolói érdekképviselet meghallgatását az MLSZ-ben, valamint a Parlamentben, dolgozzanak ki végre egy egységes, elfogadható szabályrendszert. Felesleges bevezetni további szigorításokat, családokat elriasztó döntéseket és szükségtelen börtönviselt múlttal rendelkező személyek alkalmazása a Security cégekben.
Ha fontos Önöknek, hogy igazán emlékezetes futballünnep legyen a szombat, akkor engedjenek be Mindenkit válogatás nélkül és dőljenek hátra, élvezzék az egyedülálló és családbarát hangulatot.

Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül

Természetesen továbbra is Mindenki Székesfehérvárra!

Varázsoljunk futballünnepet! Hajrá Fradi!