Egyre kínosabb dolgokat művel a honvédelmi miniszter, most cseh kollégájának szólt be

Egyre kínosabb dolgokat művel a honvédelmi miniszter, most cseh kollégájának szólt be

Mint arról az Alfahír is beszámolt korábban, Jana Černochová cseh védelmi miniszter jelezte, nem jön Magyarországra jövő héten a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára, mert kritikus azzal szemben, hogy a magyar kormány különböző gazdasági kifogások mögé bújva igyekszik gesztusokat tenni az oroszok felé.

„Magyarországon jövő héten választások lesznek, és nem akarok részt venni a kampányban. Mindig támogattam a V4-et, de nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – fogalmazott a cseh miniszter.

A Telex azt írja, péntek este egy tudósítójuk ott volt egy pécsi fideszes fórumon, amelyen Hoppál Péter mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett, és ezen az RTL Klub megkérdezte, hogy Benkő mit gondol a cseh védelmi miniszter bejelentéséről.

A miniszter szerintük azt válaszolta, hogy a cseh védelmi miniszterrel ő a NATO-csúcson se találkozott, pedig az nem Magyarországon volt. Benkő azt is hozzátette: „mi azt a lehetőséget is megadtuk, hogy mindenki nemzeti nyelven kommunikálhat, mert tudjuk, hogy a cseh védelmi miniszter nem tud angolul.”

Nem világos, hogy a honvédelmi miniszter személyeskedése milyen célt szolgál a V4-es diplomáciában, de úgy tűnik, a Honvédség politikai vezetésénél egyébként is súlyos gondok vannak: nem csupán a komolyanvehetetlen Németh Szilárd tölti be a parlamenti államtitkári pozíciót, de az utóbbi időben Benkő is képtelen volt értelmesen nyilatkozni például arról, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Emlékezetes: Benkő Tibor előbb azt mondta, az ukrán határ menti orosz haderők átcsoportosítása nem utal arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát, majd miután lerohanta, már azzal próbálta menteni magát, hogy ez csak egy korlátozott célú támadás, nem pedig lerohanás, mert ugye az mást jelent. Végül a politikai kommunikáció mesterlövész puskájával is célba vette az ellenséges sajtót, amikor feltette a következő, mélyen szakmai kérdést: „Miért kell az embereknél pánikhangulatot kelteni?”

A Jobbik egyébként már azért is a miniszter azonnali felmentését követelte, mert egy bombával felszerelt, pilóta nélküli, vélhetően orosz gép úgy repülhetett át a magyar légtéren, ahogy azt a honvédelem tétlenül tűrte.