Uniós felszólítást kapott a kormány a benzinárstop módosítása miatt

Uniós felszólítást kapott a kormány a benzinárstop módosítása miatt

Levélben szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú autók eltérő árú üzemanyagának értékesítését, ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárást indítanak

- írja a Reuters nyomán a 24.hu.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa a hivatalos megkeresésben azt írta, az EU-tagországokból származó rendszámú járműveknek 50-60 százalékkal kell többet fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami állítása szerint közvetett diszkriminációnak és az uniós szabályokat sértőnek minősül.

Gyöngyösi Márton: „Ennyit ér a Fidesznek a nemzet egysége"

A Jobbik EP képviselője közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány külföldi rendszámú gépjárműveket érintő döntése a hatósági üzemanyagár visszavonásáról, a határon túli és a külföldön dolgozó honfitársainkat is hátrányosan érinti.

A Palkovics Lászlónak címzett levélben arra kérik a minisztert, adjon választ az intézkedések indokoltságára és érvényességére, amelyek sérthetik az uniós jogot.

Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg nem biztosítják az uniós joggal való összeegyeztethetőségüket

- üzente Thierry Breton.

Breton szerint az EU végrehajtó testülete fenntartja magának a jogot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végül jogi lépésekhez és pénzbírságokhoz vezethet Magyarország ellen.

Gulyás Gergely május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók pedig piaci áron juthatnak hozzá.

815 milliárd forintos megszorítást jelentett be Gulyás Gergely

Miután bejelentette Orbán Viktor, hogy "különadók" elrendelésére tett javaslatot a kormány, a csütörtöki kormányinfón részletezte az állami megszorításokat Gulyás Gergely. Gulyás a tájékoztató elején azzal kezdte, hogy már két alkalommal ülésezett a kormány. Első alkalommal a veszélyhelyzet elrendeléséről döntöttek, ugyan a miniszter megjegyezte, hogy nincs olyan jel, amely arra utalna, hogy Magyarországot közvetlen veszély fenyegeti.

A gázolaj piaci ára péntektől már meghaladja a 800 forintot, és a benziné is ezt a határt súrolja, miközben az árstopban 480 forinton rögzítették az üzemanyagok árát, immár csak a magyaroknak.