Ilyen egy igazi esélyes: nagyon helyére tette a fideszest a Jobbik jelöltje

Kihívó.

Március végén lakossági fórumot szerveztek Berettyóújfaluban a börtönkórház kérdésében. Erre meghívást kapott a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vitányi István is, ám ő aznap másutt kampányolt, így helyette a város ugyancsak kormánypárti polgármestere, Muraközi István jelent meg, aki nem a megjelent polgárokkal szemben foglalt helyet, hanem az érdeklődőknek fenntartott székek első sorbáan.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a városban tavaly októberben helyi népszavazásra írták ki a börtönkórház kérdését, amit ugyancsak megelőzött egy lakossági fórum.

Nem akarnak rabok között élni a berettyóújfaluiak

A gyűlés sajátossága volt, hogy arra meghívást kaptak a rabkórházat támogató fideszes politikusok is, ám ők nem kívántak a nyilvánosság előtt vitába szállni abban a kérdésben, hogy jogos félelem él-e a helyiekben az importált bűnözők miatt. Így a tervezett vitán sem dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója, sem Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, sem Muraközi István fideszes polgármester nem jelent meg.

Bár a népszavazás éppúgy nem érte el az érvényességhez szükséges küszöböt, mint a kormány által milliárdokból propagált kvótanépszavazás, a megjelentek kétharmada nemet mondott a börtönkórházra.

Ez a kérdés most, a parlamenti választási kampányban is előkerült. A Szántai Lajos független önkormányzati képviselő által szervezett rendezvényen megjelent a már említett Muraközi István polgármesteren kívül Keresztesy Gergő, a Jobbik, Lencsésné Gál Mária, az MSZP–Párbeszéd és Buzinkay György, a Momentum képviselőjelöltje is.

Keresztesy Gergő a kormánypárti politikusra ráolvasta a börtönkórházzal, a vezetési stílusukkal és hibájukkal kapcsolatos valamennyi észrevételét, amire válaszul Muraközi azzal vádolta meg az ellenzéki politikust, hogy megfenyegette őt. Amiről természetesen szó sem volt, ezzel szemben a jobbikos kihívó a fideszes szemére vetette:

  • a polgármester tiszteletlenségét, amiért a választóknak háttal ült le;
  • hogyan lehetetlenítették el a városban köztiszteletben álló személyt, dr. Zákány Zsoltot, a Gróf Tisza István Kórház főorvosát;
  • hogy a kérdést első körben nem a politikának, hanem a szakmának kellett volna megvitatnia;
  • hogy a polgármester nem kezdeményezett társadalmi egyeztetést a döntés előtt;
  • hogy egy ilyen beruházásnak semmi keresnivalója lakott területen belül;
  • hogy a civilek biztonságát a város központjában sem tudják garantálni, nemhogy egy börtönkórház körül;
  • hogy minden igényt kielégítő börtönkórházat akar, miközben a jelenlegi egészségügyi intézmény sem alkalmas a polgárok igényeinek kielégítésére.

Keresztesy Gergő tízperces felszólalását itt megtekintheti: