Nem akarnak rabok között élni a berettyóújfaluiak

Itt is megbukhat a rabkórház-projekt, ha a vasárnapi népszavazáson elegen lesznek.

A gyűlés sajátossága volt, hogy arra meghívást kaptak a rabkórházat támogató fideszes politikusok is, ám ők nem kívántak a nyilvánosság előtt vitába szállni abban a kérdésben, hogy jogos félelem él-e a helyiekben az importált bűnözők miatt.

Így a tervezett vitán sem dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója, sem Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, sem Muraközi István fideszes polgármester nem jelent meg. Ellenben ott volt Kulcsár Gergely jobbikos parlamenti képviselő, dr. Zákány Zsolt kórházfőorvos és Szántai László helyi független önkormányzati képviselő.

A problémát az jelenti, hogy az önkormányzat tavasszal vállalást tett az államnak arra, hogy ingyen átad egy ingatlant rabkórház létesítése céljából, mindezt a helyi kórház mellé. A terv ellenzői viszont attól tartanak, hogy a leendő intézmény potenciális veszéllyel fog járni egyrészt a lehetséges szökések, másrészt az elítéltek látogatói miatt.

Rossz ár-érték arány

Az esten statisztikai adatokkal próbálták gyengíteni azt a kormánypárti érvet, hogy az intézmény munkahelyeket teremtene, mondván: a 70-80 börtönőri és egyéb kiszolgálói pozíció a komoly fizikai és szellemi feltételek miatt a munkanélküliek csupán töredékének jelenthetne helyet, egyébiránt más börtönökből, például Tökölről is érkeznek majd átirányított szakmabeliek. Az egészségügyi személyzet beharangozott 110 álláshelye kapcsán hasonló a helyzet: a szektorban ismert munkaerőhiány miatt, valamint a Tökölről ide is érkezők miatt valójában jóval kevesebb munkahelyről lehet szó, mint amit ígértek. Így pedig a tiltakozók szerint csak a veszély marad, amivel ténylegesen számolniuk kell.

Kitértek arra is, hogy várhatóan a helyi kistermelők sem járnának jól az intézménnyel, tekintve, hogy a városi kórház sem vásárol tőlük jelentős mértékben, az ételbeszállítást egy cég végzi számukra. Dr. Zákány Zsolt, a helyi kórház főorvosa kitért arra, hogy az orvosok Tökölhöz hasonlóan -ahol alsó hangon is meg kellene duplázni a létszámot-, az új rabkórházban is létszámhiánnyal küzdenének, hacsak nem dolgoznak egyszerre két helyen. Felhívta a figyelmet egy ombudsmani jelentésre is, ami szerint a börtönőrök is a létszámhiány miatt kerültek bajba: attól félnek, hogy a rabok hamarosan fellázadnak ellenük. Ezen helyzetek pedig aligha változnának az új rabkórház esetében.

Ezért október 8-ára, vasárnapra arra buzdítják a helyi lakosokat, hogy szavazzanak igennel a rabkórház elutasítására. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a jogosultak legalább 50 százaléka, plusz 1 ember az urnákhoz járul. Így az önkormányzatnak vissza kellene vonnia a tavaszi támogatási határozatát.

A fórumon a főorvos azt mondta, jó lett volna, ha a fideszes fél is megjelenik és ütközteti érveit, de úgy tűnik, hogy „már ők sem tudják tiszta szívvel képviselni az álláspontjukat”. A jobbikos országgyűlési képviselő, Kulcsár Gergely szerint a hiányzókat minősíti a vitától való távolmaradás, de ők nem fognak meghátrálni, mert tisztában vannak azzal, hogy a tiltakozóknak van igazuk.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz érdeke most a szavazástól való távolmaradás azért, hogy ne legyen kötelező érvényű az eredmény.

„Ez zsarolás”

Elhangzott az is, hogy az új rabkórház miatt MR-gép érkezne a városba, ami eddig nem volt. A felszólalók ennek kapcsán zsarolásról beszéltek, feltéve a kérdést, hogy miért nem érdemlik meg a bihari emberek a fejlesztést anélkül is, hogy rabokat kelljen befogadniuk.

„A bűnözők jobb ellátást érdemelnek, mint a törvénytisztelő bihari emberek?”

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy míg a civilek a napi költséglimit miatt az ilyen vizsgálatokra már nem is kapnak 2017-es időpontot, a rabok akár két napon belül is hozzájutnak majd az MR-géphez.

Kritikával illettek egy állítólagos felmérést is, amit a helyi kórház dolgozói között végeztettek el, és arra az eredményre jutottak vele, hogy többségük támogatja az új létesítményt. Mint elhangzott, egy olyan közvéleménykutatásról volt szó, amit „csak úgy kiosztottak, majd beszedtek”, valójában a hitelesség nyomát sem mutatta – ellenben a hétköznapi beszélgetések során szinte mindenki elítéli a beruházást. A főorvos ehhez hozzátette: ennél már csak az a rosszabb, ha a dolgozók egyszerűen nem merték elmondani a valódi véleményüket.

Szántai László önkormányzati képviselő figyelmeztetett arra is, hogy míg a tököli rabkórház 10 hektár területen fekszik, az ittenit alig 0,8 hektárra tervezik, miközben a környezetében 5-7 hektár üres terület áll. „Mindennek van ára” – utalt arra, hogy akár a terület növelése is elképzelhető lehet a későbbiekben.

Egy váróteremben

A helyi lakosok és a rabok „keveredése” is terítékre került: a felszólalók között egyetértés volt abban, hogy elkerülhetetlen a civilek és rabok keveredése abban az esetben, ha egyes vizsgálatokra átviszik őket az új kórházból a Gróf Tisza Istvánba. Végezetül figyelmeztettek arra is, hogy a biztonság és a biztonságérzet két különböző, de egyaránt fontos dolog: mint mondták, ha évekig nem is történik bűncselekmény a rabkórházhoz köthetően, a lakosok akkor is félelemérzettel fognak élni, amit nem szabad megengedni.

A fórumon levetítettek egy Debrecenben készült amatőr felvételt is, amin azt lehetett látni és hallani, hogy az egyik helyi büntetés-végrehajtási intézet ablakán hogyan kiabálnak be az utcáról a hozzátartozók. A lakók ugyanis attól félnek, hogy az ő környezetük is ilyenné válhat, hiszen sokuk igencsak közel lakik a kiszemelt területhez, nem beszélve azokról a látogatókról, akik az egész városon átutaznának a rabkórházhoz.

Kulcsár Gergely jobbikos képviselő egy migrációs hasonlattal mutatta be, hogy a kormányzati nyugtatás miért hamis: mint emlékeztetett, amikor ő a debreceni, Sámsoni úti migránstábor veszélyeire hívta fel Kontrát Károly belügyi államtitkár figyelmét, ő azt mondta, hogy minden biztonságos. Ám miközben ez elhangzott, a táborból éppen százával törtek ki a migránsok, és kezdtek gyújtogatásba az utcán. Kontrát Károly most Berettyóújfalu kapcsán is azt mondja, hogy a rabkórház biztonságos lesz.