Beszivárgó terroristákkal végzett Izrael a libanoni határnál

Beszivárgó terroristákkal végzett Izrael a libanoni határnál

Robbanószerkezetet próbáltak elhelyezni a libanoni határnál, de a hadsereg leszámolt az osztaggal.

Izrael megölt négy beszivárgó terroristát a libanoni határnál, akik robbanószerkezetet próbáltak elhelyezni Hanita kibuc közelében - közölte Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője kedd reggel.

"Az izraeli hadsereg megtámadta a terrorista osztagot, amely a libanoni határnál megközelítette a kerítést, és robbanószerkezetet próbált elhelyezni Hanita mellett"

- értesítette az újságírókat a katonai szóvivő.

Az izraeli légierő a gázai terrorszervezetek több mint kétszáz létesítményét támadta a Gázai övezetben az elmúlt napon. "A vadászrepülőgépek megtámadták a terrorszervezetek hadműveleti központját, és felszámolták ott tartózkodó terroristákat"- jelentette Hagari. "Megtámadták a Hamász finanszírozására használt bankot, valamint több föld alatti terrorista alagutat és fegyverraktárakat"- tette hozzá.

A Hamász egy fiatal izraeli túszt bemutató, hétfő este közzétett videóját Hagari "pszichológiai terrorizmusnak" nevezte. Majd kiemelte:

"A Hamász megpróbálja helyrehozni imázsát. Több tucat ilyen videó sem változtat azon a tényen, hogy a világ megértette, mi is az a Hamász."

A gázaiak körében meghirdették, hogy 250 ezer dolláros pénzjutalmat kap, aki információt nyújt a Gázába hurcoltak fogva tartásának helyéről. A Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat és a hadsereg nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy ők állnának a lépés hátterében.

Az MTI beszámolója szerint Izraelbe érkezett előre be nem jelentett látogatásra Michael Kurilla amerikai tábornok, az Egyesült Államok közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője. "Azért vagyok itt, hogy Izrael rendelkezzen mindennel, amire szüksége van önmaga megvédéséhez, és különösen annak elkerülésére fókuszálok, hogy kiterjesszék a konfliktust" - jelezte Kurilla a CENTCOM közleményében Iránra és a Teheránból irányított libanoni Hezbollahra utalva. Kurilla magas rangú katonai vezetőkkel találkozik Izraelben.

Ismert, az izraeli hadsereg szóvivője az övezet északi részének kitelepítésével kapcsolatban vasárnap azt közölte, hogy a Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 ezer lakost evakuáltak délre. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogy minél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű, többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at.

(Címlapkép: Izraeli katonák harckocsival és páncélozott csapatszállító járművel a libanoni határ térségében, Észak-Izraelben 2023. október 16-án. MTI/EPA/Ajal Margolin)