Joe Biden: „Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket”

Joe Biden: „Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket”

Az amerikai elnök úgy véli, nagy hiba lenne a Gázai övezet újbóli megszállása.

„Úgy gondolom, hogy nagy hiba lenne. A Hamász szélsőségesei nem képviselik az egész palesztin népet. Úgy gondolom, hogy hiba lenne ha Izrael megint megszállná a Gázai övezetet"

- fogalmazott Joe Biden a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva az Izrael által a Gázában tervezett szárazföldi műveletről vasárnap este. Az amerikai elnök a 60 minutes című műsorban hozzáfűzte:

„Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket.

Joe Biden azt is elmondta, feltételezi, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint fog eljárni, és lehetővé teszi az ártatlan gázai emberek számára hogy orvosi ellátáshoz, élelemhez és vízhez jussanak.

Arra a kérdésre, hogy szerinte el kell-e pusztítani a Hamászt, az amerikai elnök igennel válaszolt.

„De szükség van egy palesztin hatóságra. Szükség van egy útra egy palesztin államhoz"

- mutatott rá az elnök, aki szerint az út a kétállami megoldás, amelyet az Egyesült Államok már évtizedek óta támogat.

Biden a hétvégén egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy a palesztin emberek többségének semmi közük a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a terrorszervezet cselekményei miatt.

Joe Biden a CBS-nek azt is rögzítette, az Egyesült Államok a történelem legerősebb nemzete, és szerinte képes egyszerre biztosítani Izrael és Ukrajna támogatását, miközben fenntartja saját „átfogó nemzetközi védelmét”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor a minap leszögezte, a Hamász nem képviseli a népét, elítéli a civilek meggyilkolását mindkét oldalon, emellett békés ellenállásra buzdította a palesztinokat.

A Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 ezer lakost evakuáltak délre - közölte vasárnap Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője az övezet északi részének kitelepítésével kapcsolatban. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogy minél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban. Az izraeli hírszerzés szerint az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek az múlt hétvégi Izrael elleni terrortámadás után - emlékeztet az MTI.

Mint ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű, többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig Benjámin Netanjahuval az élén megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről, akárcsak az Iszlám Államot. A kormányfő tanácsadója kijelentette, a Hamász támadása a legsúlyosabb antiszemita erőszakcselekmény a holokauszt óta.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én. MTI/EPA/Justin Lane)