A mostaninál is több olcsón dolgozó külföldi jöhet Magyarországra - újabb milliárdokat adnak munkásszállókra

A mostaninál is több olcsón dolgozó külföldi jöhet Magyarországra - újabb milliárdokat adnak munkásszállókra

Már vállalkozások is pályázhatnak munkásszállások építésére, illetve felújítására a Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb részeként - erről Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium  foglalkoztatásért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1-en.

A kérelmek 2019. október 10-től 2020. május 15-ig nyújthatók be a megyei kormányhivataloknál, az elbírálás után személyesen Varga Mihály pénzügyminiszter hagyja jóvá a sikeres pályázatokat, amelyekkel még több olcsón dolgozó ukránt és törököt tudnak Magyarországon elszállásolni.

Az 5 milliárd forintból megvalósuló program révén építés esetén 3 millió 730 ezer forint, felújítás esetén pedig 2 millió 600 ezer forint támogatás jut egy főre. 

Népességcsere? Több mint 10 milliárd forintot költ a magyar állam munkásszállók építésére

Huszonöt település kapott jelentős állami támogatást "Munkásszállások kialakítása" központi munkaerőpiaci program címen a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól (NFA). A kormányzati portálra augusztus 23-án feltöltött adatsorból kiderül, hogy az elmúlt két évben az állam igencsak bőkezűen pártolta a munkásszállók építését. Az eddigi hírek szerint "csupán" nyolcmilliárd forintot költött az állam munkásszállókra, mostanra viszont átléptük a bűvös tízmilliárdos határt is.

Eddig csak önkormányzatok, vagy önkormányzatok többségi tulajdonú társaságai vehettek igénybe a munkásszállások építésére támogatást, de az utóbbi időben több magántulajdonú gazdasági társaság jelezte, hogy élne a pályázati lehetőséggel.