Népességcsere? Több mint 10 milliárd forintot költ a magyar állam munkásszállók építésére

munkásszállók

Huszonöt település kapott jelentős állami támogatást "Munkásszállások kialakítása” központi munkaerőpiaci program címen a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól (NFA).

A kormányzati portálra augusztus 23-án feltöltött adatsorból kiderül, hogy az elmúlt két évben az állam igencsak bőkezűen pártolta a munkásszállók építését. Az eddigi hírek szerint "csupán" nyolcmilliárd forintot költött az állam munkásszállókra, mostanra viszont átléptük a bűvös tízmilliárdos határt is.

A két legnagyobb nyertes Debrecen és Miskolc volt, a két város másfél-másfél milliárd forintot kapott e célra, de kiemelkedőnek mondható Sajókeresztúr 776, Kecskemét 589, Tamási 447, vagy Szentgotthárd 404 milliós támogatása is.

Részlet a munkásszállók listájából

Mellettük többek között olyan települések részesültek 100 és 300 millió forintos támogatásokból, mint Mórahalom, Zalaegerszeg, Újszentiván, Orosháza, Veszprém, Mosonmagyaróvár, Füzesgyarmat, Marcali, Bóly.

A teljes listát itt találja.

Mint ismert, bár a kormányzat igyekezett elsunnyogni az építkezéseket, egyre több településről derült ki, hogy egy-egy elhagyott laktanya vagy kollégium épül át külföldi vendégmunkásokat fogadó szállóvá.

Ilyen volt például a kecskeméti (amiről lapunk és az N1TV számolt be először):

Kecskemétre is jöhetnek az ukránok?

A nyugatra való kivándorlás miatt hazánkat sújtó munkaerőhiány felszámolására az ország egyre több pontjára hívnak be ukrán és más külföldi vendégmunkásokat dolgozni. Helyiek szerint félő, hogy Kecskemét sem lehet ezalól kivétel. A magyarországi Mercedes-gyárnak is otthont adó város egyszerre több nagyberuházást is folytat.

Korábban megírtuk, hogy Egerben 500 millió forintból épül a szálló, amiből mintegy 300 millió forint az állami támogatás:

"Szégyen!" - Egerben 500 millió forintból épít munkásszállót az önkormányzat, de kinek?

Továbbra is dübörög Magyarországon az államilag támogatott vendégmunkás-biznisz. Most Egerben jelentette be a Fidesz által támogatott polgármester, Habis László, hogy háromszázmillió forintos kormányzati támogatással, félmilliárd forintból több mint százszemélyes munkásszállót alakítanak ki Egerben: 1440 négyzetméteren 111 ember szálláshelyének kialakítását tervezik, az épületegyüttest 2018-ban vásárolták meg a kormányzat munkásszálló-építési programjának 5 milliárd forintos keretösszegű forrásából.

De nagy port kavart az Orosháza üdülőövezetében, Gyopárosfürdőn épülő munkásszálló ügye is. A száz fő befogadására alkalmas épület 500 millió forintból épül, ebből 235 milliót Orosháza adófizetői állnak.

Munkásszálló Gyopárosfürdőn ukrán gazdasági migránsoknak

Százfős munkásszálló épül a festői szépségű orosházi Gyopárosfürdő üdülőövezetének tőszomszédságában. Az ingatlan lakói a város túlsó felén fekvő Linamar Hungary Kft. alkalmazottai lesznek. A munkaerőhiánnyal sújtott térségben az egyik legalacsonyabb a fizetés, tehát a cégnél vélhetően nem a magyar, hanem a munkát jóval alacsonyabb bérért vállaló ukrán munkásokat várják.

Természetesen a lista nem teljes. Állami támogatás nélkül is épülnek a munkásszállók, így például Újpesten, ott rögtön kettő is.

Ukrán nevek, cirill betűs feliratok - bejutottunk a vadonatúj háromemeletes újpesti migránsszállóba

Áprilisban komoly felháborodást keltett Újpesten, hogy a 2015-ben bezáratott Árpád Úti Kórházat migránsmunkások - főként ukránok - számára alakítják át szálláshellyé. A terv napvilágra kerülése igen kényelmetlenül érinti a fideszes városvezetést, Wintermantel Zsolt polgármester múlt héten egyenesen az önkormányzati rendészetet vetette be a tiltakozókkal szemben.

A külföldi vendégmunkásokat tehát emberhez méltó körülmények várják az újonnan épült vagy felújított szállókon. Sajnos azonban, épp a magyar melósokra nem jutott elég közpénz, így például a BKV munkásszállóján őket már ilyen állapotok várják:

Poloska, vizeletes matrac - borzalmas állapotok a BKV munkásszállóján

Csábító propagandafilmekkel és feltételekkel csalogatja leendő dolgozóit a BKV. A jelentkezők csak a szerződés aláírása után szembesülnek azzal, hogy az ígéretek esetenként köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Poloska, vizeletes matrac, nehezen viselhető szagok. Börtönökben is jobb körülmények uralkodnak, mint a BKV munkásszállóin - írja a Privátbankár.hu.

Az Alfahír a jobbikos Jakab Péter frakcióvezető szombat reggeli, az önkormányzati kampány kezdetéről és fontosságáról tartott sajtótájékoztatóján feltett kérdésére reagálva azt mondta: szomorúnak tartják, hogy

„migránsszállók építésére jut tízmilliárd forint, míg bérfelzárkóztatásra nem”.

Jakab szerint az önkormányzati választásoknak mára az is tétje lett, hogy épülhetnek-e országszerte a jelenleg is alacsony bérszínvonalat még jobban letörő ukrán és török vendégmunkásokkal teli migránsszállók, vagy sem. Hozzátette: ők inkább a magyar bérek felzárkóztatásában látják a megoldást, hogy mindenki a saját szülőföldjén boldogulhasson.