Betiltják a brit Munkáspártot?

A veterán angol politikus már több mint harminc éve parlamenti képviselő. Ám eddig a hátsó padokban húzódott meg, vezető szerepet soha nem vállalt. A kilencvenes években a Munkáspárt hagyományos baloldali politikáját egy középre húzó irányvonal váltotta fel, így Corbyn perifériára szorult. A "széles választói rétegek megnyerésének" jelszavával levezényelt változás politikai szempontból sikeres volt, Tony Blair háromszor nyert egymás után választást. Ám a "harmadik út" hangzatos jelszava mögött valójában elég kemény neoliberális fordulat állt. 
 
Miután májusban a választók méretes pofont osztottak ki a Munkáspártnak, lemondott a párt vezetése. A hétvégi elnökválasztáson a radikális balos programmal fellépő Corbyn földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott. Az angol Bitó-szalonokban és szárszói piknikeken általános pánik söpört végig. Évtizedek óta nem szokás nem csak Nagy-Britanniában, de általában Nyugat-Európában, hogy 

egy balos párt élén nem egy liberális áll, hanem egy balos.

A vészharangokat Gyurcsány Ferenc példaképe, Blair is teljes erővel húzza. Szerinte, akinek Corbyn felé húz a szíve, annak"szívátültetést kell végrehajtania". 
 
A kormányzó konzervatívok azonban ennél is jóval messzebb mentek. Az új munkáspárti vezetőnek még meg sem melegedett a feneke alatt az elnöki szék, máris olyan gyűlöletkampányt indítottak ellene, hogy ahhoz képest a hazai politikai élet dühöngőjében megszokott övön aluli ütések is lágy simogatásnak tűnnek. 
 
A Toryk olyan videót tettek fel a netre, amelyben Oszama bin Laden iránti szimpátiával vádolják meg Corbynt, és fejére olvassák azt a halálos bűnét is, hogy egy alkalommal

"barátainak" nevezte a Hezbollahot és a Hamászt.

A kormánypárt szemében megbocsáthatatlan az is, hogy Corbyn felszámolná a brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengerlattjáró-flottát, sőt szerintük "szétverné a fegyveres erőket". A következtetés:

"A Munkáspárt nemzetbiztonsági veszélyt jelent."

David Cameron miniszterelnök azzal a szöveggel osztotta meg a videót, hogy a "Munkáspárt veszélyt jelent nemzetünk biztonságára, gazdaságunk és családjaink biztonságára". Ez azért vicces, mert ezt a jelzőt általában betiltott, vagy betiltás előtt álló pártok esetében szokták használni.
 
A londoni orosz nagykövetség sasszemmel szúrta ki a hatalmas magas labdát, és jól le is csapta.
 

 

"Képzeljük el a brit sajtó szalagcímeit, ha az orosz elnök nevezné nemzetbiztonsági veszélynek a vezető ellenzéki pártot!" 

 - írják a Twitteren.